<Fair City Amsterdam> FC buigt zich over schrijnend geval van gentrificatie in de Pijp

Dingeman Coumou d.coumou at icloud.com
Thu Nov 9 12:04:23 CET 2017


Dag Eric,


Duidelijk practijkvoorbeeld!

Maar waarom haar niet doorverwijzen naar WOON (de opvolger van het ASW) in de Pijp? Die zijn gespecialiseerd in dit soort zaken en werken daar dagelijks aan.
Het adres van WOON in Zuid is: Gerard Doustraat 133, 1073 VT Amsterdam

Groeten,
Dingeman


> Op 8 nov. 2017, om 22:55 heeft Eric Duivenvoorden <eduiv at dds.nl> het volgende geschreven:
> 
> In de pauze van de Tegenlicht Meet-up in De zwijger j.l. woensdag, kwam er in de pauze een vrouw, Perla, naar ons van FAIRcity toe met een schrijnend verhaal. 
> Ze woont al dertig jaar op hetzelfde adres in de Tolstraat (Pijp, Diamantbuurt). Mede omdat ze vanwege slecht onderhoud geen huurverhoging hoeft te betalen, betaalt ze een redelijke huur van 350 euro. Lang niet genoeg voor de eigenaar, een beleggingemaatschappij/huizenspeculant. Ze proberen haar van de woning te pesten. Zo heeft ze inmiddels geen verwarming meer. Maar ze ze kwam met een waslijst van bijna onvoorstelbare intimidaties (inbraken, afluisteren, aftappen, geen woningonderhoud meer etc). Haar gezondheid lijdt er zichtbaar onder. Ze is wanhopig.
> De buren in het blok zijn de afgelopen tijd, de een na de ander met stille trom vertrokken. Op de leeggekomen etages komen volgens Perla stromannen van de eigenaar, want van normale bewoning is geen sprake. De woning boven haar onlangs gesplitst en verkocht.
> De woning van Perla is een typisch voorbeeld van het verdwijnen van sociale huur woningen in de particuliere sector, wat momenteel op grote schaal in Amsterdam plaatsvindt. De afgelopen jaren is 40% sociale huur in de particuliere sector gegentrificeerd, zoals Cody Hochstenbach vanavond nog meedeelde. Als die woningen leegkomen gaan de huren sky high of worden verkocht voor de hoofdprijs. De financiele belangen zijn zo groot dat eigenaren onder hand blijkbaar bijna letterlijk over lijken gaan om de woingen leeg te krjigen.  
> Perla is onverzettelijk en wil per se op de woning blijven. Ik heb haar uitgenodigd volgende week op onze wekelijkse vergadering haar verhaal te komen doen voor iedereen. Ik heb haar gevraagd informatie over de eigenaren mee te nemen (de afgelopen jaren zijn de woningen een paar keer doorverkocht)
> Er moet het een en ander worden uitgezocht, maar het lijkt een zaak voor FAIRcity om de tanden in te zetten. Ons netwerk is groot genoeg om een en ander uit te gaan zoeken en actie te ondernemen. Voor perla en voor de stad. Dan gaat de aanwezigheid van FC vanavond in de Zwijger misschien nog wat goeds opleveren.
> Wie geinteresseerd is in het verhaal van Perla of wat wil bijdragen om haar zaak te verlichten, de FAIRcity vergadering met Perla is op woensdag 15 november, 20.00 uur, Plantage Doklaan 8 .
> Groet Eric
> 
> _______________________________________________
> faircityamsterdam mailing list
> faircityamsterdam at listcultures.org
> http://listcultures.org/mailman/listinfo/faircityamsterdam_listcultures.org

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://listcultures.org/pipermail/faircityamsterdam_listcultures.org/attachments/20171109/06529ec1/attachment.html>


More information about the faircityamsterdam mailing list