<Fair City Amsterdam> zondagsschilders alweer in parool

Jaap Draaisma jaap.urbanresort at gmail.com
Mon Feb 12 23:38:54 CET 2018


Super, een enorme foto van de Zondagsschilders, de vereniging met 450 leden die op straat gezet gaat worden door de gemeente. Bij de foto staat dat het pand te koop is gezet. Helaas is het al een stap verder: de gemeente heeft de koper al geselecteerd ("het brengt miljoenen meer op dan verwacht", klonk het daar vreugdevol) en is bezig de overdracht te regelen. 
In het artikel spreken de PvdA raadsleden Moorman en de Heer er schande van dat de gemeente haar panden verkoopt aan de hoogste bieder en daarmee tal van sociale initiatieven op straat zet. 
Fair City voert al vanaf voorjaar 2017 actie tegen deze "Uitverkoop van de Stad" en bij veel een hele reeks panden acties gevoerd. Dat verzet wordt steeds breder gedragen. Langzaam dringt het tot het stadsbestuur door dat het te gek wordt: half januari werd besloten het pand van het Pianola Museum in de Jordaan niet te verkopen. 
Maar een zwaluw maakt nog geen lente: het hele verkopen van gemeentepanden moet stoppen. Het huidige gemeentebestuur wil dat niet; het nieuwe bestuur dat na de verkiezingen van 21 maart wordt gevormd moet dat dus doen.

Hoe sociaal bewogen en meelevend het artikel van de PvdA-raadsleden ook is, het is ook verbijsterend. Want hetzelfde raadslid Moorman  stemde met de hele PvdA fractie begin 2014 voor de nota Vastgoedstrategie van wethouder Maarten van Poelgeest (GroenLinks). Waarin stond dat Amsterdam de panden, die geen direct nut meer hadden voor de gemeente, massaal zou gaan verkopen. Het is hun eigen beleid waar ze nu zo boos over zijn. Het enige dat het huidige stadsbestuur van VVD, D66 en SP heeft gedaan is die verkoop nog eens extra aanjagen door af te spreken dat ze er tussen 2014 en 2018 een kwart miljard euro aan willen verdienen. Vanaf midden jaren ’90 waren het PvdA en GroenLinks wethouders die in verschillende stadsdelen (Indische Buurt, Oud-West) zoveel mogelijk gemeentepanden verkochten. Tot ze begin 2014 tot massale verkoop in de hele gemeente besloten. Wat nu dus blijkbaar zeer betreurd wordt door PvdA (en ook GL). En terecht. Maar laten ze dan niet de vermoorde onschuld spelen en doen alsof het hun overkomt door dit huidige, zo slechte stadsbestuur. Erken dan je fout; nu lijkt de verontwaardiging iets teveel op stemmen winnen voor de verkiezingen. 


> On 9 Feb 2018, at 18:12, Bart Klaar <burospelen at gmail.com> wrote:
> 
> https://www.parool.nl/opinie/-laat-de-vastgoedgekte-niet-winnen-van-deze-lieve-stad~a4567828/ <https://www.parool.nl/opinie/-laat-de-vastgoedgekte-niet-winnen-van-deze-lieve-stad~a4567828/>
> 
> 
> 
> 
> 
> 
> 
> 
> -- 
> Buro Spelen
> 
> Bart Stuart en Klaar van der Lippe
> +31(0)6 36188407
> 
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 
> Websites: www.burospelen.com <http://www.burospelen.com/> /  www.burospelenblog.nl/ <http://www.burospelenblog.nl/>
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 
> Office/studio NDSM-plein 76  1033 WB Amsterdam 
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 
> Post: muurbloemstraat 8 hs 1031 TT Amsterdam
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 
> BTW (VAT) no. NL147245217B01
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
> 
> 
> To live a creative life, we must lose our fear of being wrong. - Joseph Chilton Pearce 
> _______________________________________________
> faircityamsterdam mailing list
> faircityamsterdam at listcultures.org
> http://listcultures.org/mailman/listinfo/faircityamsterdam_listcultures.org

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://listcultures.org/pipermail/faircityamsterdam_listcultures.org/attachments/20180212/be327858/attachment.html>


More information about the faircityamsterdam mailing list