<Fair City Amsterdam> "Wem gehoert die Stadt?"

Natuurbescherming ZO natuurbeschermingzo at xs4all.nl
Thu Aug 15 09:28:55 CEST 2019


Wir leben in interessanten Zeiten. Het aanvragen voor opsplitsing van woningen neemt toe. 

Maar er zijn zoveel mogelijkheden tegenwoordig, onder andere stadslandbouw. Kent u dat woord? 
De laatste waan van de dag. Maar u kunt met de wethouder discussiëren over de zin en onzin van het inrichten van groene gebieden terwijl die elders vernietigd worden. Denk aan de Boterbloem.

Stadsgesprek met de Wethouder in De Verbroederij Woensdag 21 augustus // 14.00 – 16.00
De Verbroederij // Johan van Hasseltweg 21, Amsterdam Noord Aanmelden: omgevingsvisie at amsterdam.nl

Graag nodigen wij u namens Wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid) uit om gezamenlijk de betekenis van groene initiatieven en stadslandbouw voor Amsterdam vast te stellen en te bespreken wat hiervoor nodig is in de toekomst. We nodigen u uit omdat u omdat u actief betrokken bent bij Stadslandbouw en we uw perspectief en ervaring nodig hebben.

De waarden van Stadslandbouw – nu en in de toekomst

Stadslandbouw is een onderwerp dat veel aspecten met elkaar verbindt. Denk aan voedselbewustzijn, klimaatadaptatie, natuurinclusiviteit, buurteconomie, sociale cohesie, groeneducatie, food as a commons, democratisering, en nog veel meer. Hierin ligt de kracht van het thema stadslandbouw voor Amsterdam. Het is een veelzijdig en concreet onderwerp dat invulling geeft aan de zoektocht naar een vernieuwde verhouding tussen overheid, markt en maatschappij. Kortom, hier maken we graag ruimte voor. De vraag is: hoe, waar en in welke vormen doen we dat?

Dit gesprek vindt plaats in het kader van de Omgevingsvisie Amsterdam 2050.

Wat is de Omgevingsvisie precies?

De Omgevingsvisie wordt de langetermijnvisie voor de fysieke leefomgeving van Amsterdam. Wat voor stad willen we zijn in 2050? En wat moeten we morgen doen om dat te bereiken? Hoe werken we samen aan het Amsterdam van de toekomst? Het gaat over de Amsterdamse gebouwen, straten, buurten, OV-verbindingen, de woningmarkt, het groen en nog veel meer. Uiteindelijk wordt het ’t overkoepelende verhaal voor al het ruimtelijke beleid en toekomstige gebiedsontwikkeling. Elke overheid is verplicht een visie op te stellen. De nieuwe Omgevingswet daagt overheden uit dit zo participatief en innovatief mogelijk te doen.

Stadsgesprekken

Als onderdeel van de totstandkoming van de Omgevingsvisie wil de Wethouder structureel in gesprek met de stad. In verschillende vormen, op verschillende plekken, met verschillende mensen, wil ze de dialoog over de toekomst van de stad aangaan. Het precieze programma voor dit Stadsgesprek volgt een week voor aanvang.

Te gast in De Verbroederij

Stadsdeel Amsterdam Noord zocht een ondernemer die samen met bewoners een stuk grond in het Hamerstraatgebied nieuw leven zou inblazen voor een periode van vier jaar. Samen met buurtbewoners van Vogelbuurt en IJpleinbuurt hebben Wendy Rats, Wouter Schild en Tania Spaans ideeën hiervoor in één plan uitgewerkt. Het plan is door de buurt- en vakjury verkozen tot beste plan. Zij dromen van een plek met veel groen, waar je lekker kunt hangen of juist actief bezig kunt zijn. Een plek waar saamhorigheid, behulpzaamheid en duurzaamheid centraal staan.

Graag tot 21 augustus! Stuur de uitnodiging vooral door diegenen die niet mogen ontbreken! Laat je even weten of je komt? omgevingsvisie at amsterdam.nl 



Met vriendelijke groet,
Hetty Litjens
Stichting Natuurbescherming ZO




On 15 Aug 2019, at 09:07, Patrice Riemens <patrice at xs4all.nl> wrote:



Aloha,

Artikel en video in de NZZ over een ons welbekende problematiek:

https://www.nzz.ch/video/nzz-format/wem-gehoert-die-stadt-der-neue-klassenkampf-ums-wohnen-ld.1478244

"Wohnen wird für viele Menschen immer unerschwinglicher. Vor allem wirtschaftlich erfolgreiche Metropolen haben zunehmend Schwierigkeiten, ihren Einwohnern bezahlbaren Wohnraum zur Verfügung zu stellen. Wer etwa kann sich Wohnen in San Francisco, London oder München noch leisten?, fragt «NZZ Format» in seiner neuen Folge. Die Sendung mit dem Titel «Wem gehört die Stadt? Der neue Klassenkampf ums Wohnen» wird heute Abend um 23 Uhr auf SRF 1 ausgestrahlt."

Als SRF1 gestreamd wordt ('Keine Ahnung!' ;-) kun je het op 't Internet bekijken ...

Groet uit Ljubljana, alwaar de crisis ook nadert ...
p+2D!

_______________________________________________
faircityamsterdam mailing list
faircityamsterdam at listcultures.org
http://listcultures.org/mailman/listinfo/faircityamsterdam_listcultures.org

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://listcultures.org/pipermail/faircityamsterdam_listcultures.org/attachments/20190815/6697d166/attachment.html>


More information about the faircityamsterdam mailing list