<Fair City Amsterdam> Kraken van groen

Natuurbescherming ZO natuurbeschermingzo at xs4all.nl
Fri Sep 13 09:37:33 CEST 2019


Aan allen,

Het kraken van gebouwen om leegstand te voorkomen stuit op steeds meer tegenstand. De klimaatverandering heeft intussen een nieuwe urgentie toegevoegd aan de eisen van de tijd. Meer bomen en bossen is wat zelfs het huidige kabinet zichzelf als doel heeft gesteld. Maar overal worden groene initiatieven de kop ingedrukt. Misschien wordt het tijd om ook het groen te gaan kraken. Niet op de manier waarop festivalorganisatoren dat hebben gedaan, maar binnen de bestaande mogelijkheden en met als doel het behoud en de versterking van natuur en biodiversiteit. De overheid wil steeds meer groen afstoten vanwege de onderhoudskosten. Natuur wordt te koop gezet of wordt overgedragen aan bijvoorbeeld iemand als prof. van Vollenhoven die een stuk EHS (Ecologische Hoofdstructuur, nu NNN, NatuurNetwerk Nederland) kreeg om zelf te beheren. Dan worden die gebieden onttrokken aan de openbare ruimte.

De overheid wil van de kosten af. In Amsterdam is een deel van onze natuur, een heel klein stukje NNN, een schandlapje natuur zou je kunnen zeggen, ondergebracht bij recreatieschap Groengebied Amstelland, waarvan de uitvoerende organisatie Recreatie Noord-Holland NV, een bedenksel van de provincie Noord-Holland (aandelen voorlopig nog in handen van de provincie), volgens een rapport van Berenschot het NNN niet op de agenda heeft staan, terwijl dat wettelijk wel zou moeten. RNH en GGA werken dus als bedrijven die de recreatie willen bevorderen, en daaronder verstaat men hoofdzakelijk het faciliteren van barbecues en sport. Dat is geen ecologische groenbeheer dus. Met andere woorden de oorspronkelijke opzet van onze natuurgebieden, namelijk behoud en versterking van natuur en biodiversiteit, wordt verlaten om meer commercie en reuring te ontwikkelen.

Momenteel is een participatietraject Gaasperplas aan de gang dat binnenkort door de gemeente beoordeeld zal worden. Op geen enkele manier is de natuur in de voorgestelde plannen opgenomen. Er komt hierover nog een inspraakprocedure en ik ben druk bezig met het informeren van de gemeenteraad over de werkelijke impact van de plannen. Een drijvend zwembad is al geschrapt.

Maar er zijn mogelijkheden volgens de structuurschets van de gemeente. Waarom zouden de kraakbeweging en de mensen die uit Lutkemeer verdreven zijn niet eens een keer hun aandacht richten op stukken groen, weiden die nog beschikbaar zijn. Kraak zo’n weide, plaats daar een aantal caravans of woonwagens op en beplant het terrein met bomen, struiken en moestuinen. In Zuidoost zijn in het lopende participatietraject twee weiden aangewezen voor stadslandbouw (zoekgebied). Stadslandbouw vlak naast de gebruikelijke landbouwvelden lijkt mij onzinnig, maar opbouw van een voedselbos, of gewoon de aanleg van een bos of tuin, zouden wel kunnen. Hierbij een kaartje van de oostkant van de Gaasperplas (uittreksel uit de plankaart voor de herinrichting van het Gaasperpark) met de weiden vlak onder de Gaasp.

Volgens mij is dit een terrein waar GGA nog geen plannen voor heeft vastgelegd. Kraak die weiden en maak er wat van. Een kleine gemeenschap die ook een deel van het Gaasperpark vanuit deze uitvalsbasis ecologisch wil beheren is misschien een wensdroom, maar toch de moeite waard om over na te denken. Als daar belangstelling voor is, dan kan dat met enige druk, mogelijk bezetting van de weiden, in de voorstellen en plannen opgenomen worden.

Ik kan zelf niet aanwezig zijn op het 8e futurologische symposium, maar als iemand dit idee wil inbrengen, graag.

Met vriendelijke groet,
Hetty Litjens
Stichting Natuurbescherming ZO
http://www.heliam.net/Stichting/natuurbeschermingzo/blog/index.html <http://www.heliam.net/Stichting/natuurbeschermingzo/blog/index.html>


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://listcultures.org/pipermail/faircityamsterdam_listcultures.org/attachments/20190913/23ac4b27/attachment.html>
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: Stadslandbouw.jpg
Type: image/jpeg
Size: 213860 bytes
Desc: not available
URL: <http://listcultures.org/pipermail/faircityamsterdam_listcultures.org/attachments/20190913/23ac4b27/attachment.jpg>


More information about the faircityamsterdam mailing list