<Fair City Amsterdam> Gemeente Amsterdam heeft haar buitenlandse PR weer goed voor elkaar!

Info Studio Transformatie Info at studio-transformatie.nl
Wed Apr 15 13:54:26 CEST 2020


Hallo Faircity,

Even ontspint zich een discussie over de groen /blauwe coalitie die Amsterdam “’regeert”” en nog geen deuk in een pakje boter heeft geslagen de afgelopen tijd…( en waar blauw garen bij spint). Goede commentaren door bart en klaar nav het artikel door Patrice op de list gezet. Daarbij lijkt de mail van Patrice met de tekst van Bruno Latour wat aan de aandacht ontsnapt. Daarom hiernog even als PDF.
Het bracht mij tot het idee dat deze tijd uitnodigt tot keihard utopisch denken.  Kunnen we alternatieven bedenken op een zeer prakties niveau , met al z’n complexiteit , maar effectief? Dus op de eerste plaats het creeren van een Fairder /Eerlijker verdeeld, een gezonder en circulairder Amsterdam. Duidelijke alternatieven voor het huidige gemeentebestuur . We zouden dat in een soort schaduw college kunnen presenteren aan een raad van bewoners van de gemeente , zodra de Corona crisis  is geluwd.

Dit schrijft Latour:

Aangezien het altijd goed is om een betoog te koppelen aan praktische oefeningen, zou ik de lezers willen uitnodigen om deze kleine vragenlijst( zie hieronder) te beantwoorden. Het zal des te nuttiger zijn als het gestoeld is op daadwerkelijk beleefde ervaringen. Het gaat er niet enkel om om een mening te geven die in je gedachten opkomt, maar om een situatie te beschrijven en misschien uit te breiden met een klein onderzoek. Pas daarna , als je jezelf de middelen geeft om de antwoorden te combineren om daarmee een compositie te maken- een landschap dat wordt gemaakt door de overlappingen van beschrijvingen-kom je tot tastbare en concrete politieke expressie- maar niet eerder.

let op: dit is geen vragenlijst, het is geen enquete. Het is een hulpmiddel voor zelfbeschrijving( auto-description).



Laten gebruik maken van de gedwongen schorsing van de meeste activiteiten om de inventaris op te maken van de activiteiten die we niet terug zouden willen zien komen, en van de activiteiten die we daarentegen wel graag zouden willen zien ontwikkelen.
Beantwoord eerst individueel, dan collectief de volgende vragen:

Vraag 1: Welke activiteiten zijn nu geschorst die u niet meer zou willen hervatten( hervat zou willen zien)?

Vraag 2: Beschrijf (a) waarom deze activiteit voor u schadelijk/overbodig/gevaarlijk/inconsistent lijkt; (b) hoe de verdwijning/schorsing/vervanging ervan andere activiteiten waar u de voorkeur aan geeft gemakkelijker/consistenter zou maken? ( Schrijf een aparte paragraaf voor elke van de in vraag 1 genoemde antwoorden)

Vraag 3: Welke maatregelen beveelt u aan om ervoor te zorgen dat arbeiders/werknemers/actoren ( agents ) /ondernemers die de door u verwijderde activiteiten niet langer kunnen voortzetten , worden gefaciliteerd bij de overgang naar andere activiteiten?

Vraag 4: Welke van de nu geschorste activiteiten wilt u ontwikkelen/hervatten of welke zouden daarvoor in de plaats uitgevonden moeten worden?

Vraag 5: beschrijf (a) waarom deze activiteit u positief lijkt; (b) hoe het de andere activiteiten die uw voorkeur hebben gemakkelijker /meer harmonieus/consistent  maakt; en (c) helpt bij het bestrijden van activiteiten die u ongeschikt acht ( maak een aparte paragraaf voor elk van de antwoorden die in vraag 4 worden genoemd)


Vraag 6 : Welke maatregelen beveelt u aan om werknemers, actoren /ondernemers te helpen bij het verwerven van de capaciteiten /middelen/inkomsten/instrumenten om deze activiteit over te nemen./te ontwikkelen/uit te vinden.

(zoek daarna een manier om uw beschrijving te vergelijken met die van andere deelnemers. Door de antwoorden samen te brengen en vervolgens over elkaar heen te leggen, moet geleidelijk aan een landschap van lijnen van conflicten, allianties , controverse en oppositie worden getekend)



Here the text for english speakers:

Let us take advantage of the forced suspension of most activities to take stock of those we would like to see discontinued and those, on the contrary, that we would like to see developed.
I suggest that readers try to answer this short questionnaire for themselves. It will be especially useful as it will be based on a personal experience that has been directly lived. This exercise is not a question of expressing an opinion but of describing your situation and may be investigating. It is only later, if one were to give oneself the means of compiling the answers of many respondents and then composing the landscape created by their intersections, that one could find a form of political expression - but this time embodied and situated in a concrete world.
Answer the following questions first individually and then if possible with others:
Question 1: What are the activities now suspended that you would like to see not resumed?
Question 2: Describe why you think this activity is harmful/ superfluous/ dangerous/inconsistent and how its disappearance/suspension/substitution would make the activities you favor easier/ more consistent. (Make a separate paragraph for each of the activities listed in question 1).
Question 3: What measures do you recommend to ensure that the workers/employees/agents/entrepreneurs who will no longer be able to continue in the activities you are removing are helped in their transition toward other activities.
Question 4: Which of the now suspended activities would you like to develop/resume or even create from scratch?
Question 5: Describe why this activity seems positive to you and how it makes it easier/ more harmonious/ consistent with other activities that you favor and helps to combat those that you consider unfavorable. (Make a separate paragraph for each of the activities listed in question 4).
Question 6: What measures do you recommend to help workers/ employees/ agents/ entrepreneurs acquire the capacities/ means/ income/ instruments to take over/ develop/ create this favored activity.
Now, find a way to compare your descriptions with those of other participants. Compiling and then superimposing the answers should gradually produce a landscape made of lines of conflict, alliances, controversy and opposition. This terrain may provide a concrete opportunity for creating the forms of political expression these activities require.

Laat ik een eerste oefening proberen:



1)      De verkoop van corporatiewoningen is vertraagd ( helaas de inteligente lockdown van Rutte houdt niet dezelfde verlamming in die Frankrijk betreft), maar de verkoop van woningen gaat wel een stuk langzamer . Laten we aannemen dat deze verkoop verder tot stilstand komt. Mijn hoop , mijn wens is dat dan de verkoop niet meer wordt opgestart (a). Dat betekent 700-1000 woningen per jaar meer die ter beschikking blijven van woningzoekenden met lage inkomens. De bouw in Nederland loopt nog wel door maar en ik weet niet of (b) de uitgifte van grond ook doorgaat ? Het “’tenderen”’ van bouwgrond zoals tot nu gebruikelijk waar de meest biedende de kavel wint ligt stil(?).

2)      verkoop van corporatiewoningen: (a) is schadelijk, overbodig en incoherent (inconsistent)  in een stad met tienduizenden ingeschreven woningzoekenden. *Schadelijk omdat er letterlijk woningen worden onttrokken aan de voorraad voor deze woningzoekenden ** overbodig omdat de corporaties zonder problemen de bedragen die zouden vrijkomen bij verkoop , zeer  goedkoop kunnen lenen op de kapitaal-markt. En ***Incoherent  omdat het aan de ene kant 1000 woningen per jaar verkopen inconsistent is met de noodzaak meer woningen ter beschikking te krijgen.

(b) het stoppen van de verkoop biedt de kans om direct veel mensen aan de gewenste woonruimte te helpen. Het  zal ook de steeds grotere ongelijkheid tussen huurders en kopers verkleinen. Immers veel te verkopen woningen bevinden zich in VVE’’s waar al een deel is verkocht aan eigenaar-bewoners. Indien de corporaties blijven aandringen op verkoop zou de gemeente Amsterdam deze 1000 woningen per jaar kunnen opkopen en daarmee de basis leggen voor een nieuw gemeentelijk woningbedrijf op democratiese grondslag*( nader uit te werken).

(b) de vrije grondmarkt leidt tot prijsopdrijving en een vastgoed-bubble.  de huidige gang van zaken is schadelijk en incoherent marktpartijen nemen grondposities in en maximaliseren hun opbrengsten. De gemeentes dienen weer de regie te nemen bij uitbreidings- en bestemmingsplannen waarbij gronden beschikbaar komen voor nieuwe bestemmingen. Dwz grondverwerving op basis van minnelijke schikking of onteigening. Daarna uitgifte in erfpacht  aan partijen die de gronden ontwikkelen met in achtneming van duurzaamheids eisen.  De gemeente Amsterdam gaat op een andere manier de grond aan partijen aanbieden. Erfpacht wordt weer terug gedraaid naar de situatie voor de mogelijkheid voor eeuwigdurend af te kopen.

De gemeente Amsterdam gaat op een andere manier de grond aan partijen aanbieden. (b)Erfpacht wordt weer terug gedraaid naar de situatie voor de mogelijkheid voor eeuwigdurend af te kopen.

3)      Werknemers en ondernemers getroffen door het stoppen van de verkoop van corporatie woningen: afdelingen sell en hold bij corporaties: ongeveer 50? ; makelaars ( een percentage van de verkopen loopt via makelaars. Zeg 2 makelaars fte per jaar. 1000 hypotheekakten minder per jaar bij banken en notariskantoren. Voor een deel kunnen deze werknemers ingezet worden om een actieve cooperatieve sector in de nieuwbouw en in de bestaande bouw vorm te geven. Voor een deel kunnen ze bij de gemeente aan de slag om de geleide grond –politiek vorm te geven. Het weer onder regie brengen van de grondmarkt dmv bestemmingsplannen en minnelijke verwerving en onteigening zal bij project-ontwikkelaars tot een aantal verwervers zonder werk leiden. Zij kunnen weer terecht bij een gemeentelijk grondbedrijf.

4)      Het zeer teruggebrachte/afgenomen autoverkeer in de stad binnen de ring is een verademing letterlijk. Dit zou de basis moeten zijn voor een blijvende restrictie van individueel autogebruik. Binnen de ring  blijvend alleen eelctrische auto’s bij voorkeur deel auto’s , meer ruimte voor fietsers,  openbaarvervoer, taxi’s . Parkeernormen kunnen voor nieuwbouwgebieden gebaseerd worden  op deze lagere cijfers voor individueel auto-bezit.

5)      a) het terug-gebrachte aantal feitelijke vervoersbewegingen is feitelijk gesubstitueerd door tele-conferencen en thuis werken, dat nu een doorbraak naar een zekere normaliteit heeft gekregen. Dat leidt tot veel milieu winst. (hoewel niet onderschat dient te worden hoeveel energie gepaard gaat met het internet-verkeer, en de noodzaak dat duurzaam te maken) , de stad wint enorm aan kwaliteit ( minder luchtverontreiniging, minder blik in het straatbeeld.) b) het biedt ook ruimte voor het realiseren van een post-corona nieuwe leefbaardere stad. Er zou nu ingezet moeten worden op het radicaal terugdringen van de prive –auto. C) minder prive-auto’s verlaagd de kosten van nieuwbouw-woningen . ( de kosten van een gebouwde garage varieren van 5000 tot 35.000 euro per stuk.

6)      Uiteindelijk zal het wagenpark hierdoor fors afnemen van 1 auto per huishouden (?) naar een openbaar-vervoer systeem dat geintegreerd is met fietsen, deel-auto’s openbaar vervoer, taxi’s en evt deelsteps ( wel goed geintegreerd in stedenbouwkundige oplossingen. De mensen die nu in Garages werken zullen in aantal afnemen, immers minder auto’s en bovendien hebben electrisch aangedreven auto’s beduidend minder onderhoud nodig. Voor een deel zullen deze mensen omgeschoold moeten worden van carbon naar een duurzame economie. Bijvoorbeeld door ingezet te worden bij de verduurzaming van gebouwen. Voor Amsterdam ( met ?  In totaal zijn er in Amsterdam 231.185 personenauto's geregistreerd wat neerkomt op 1.398 personenauto's per vierkante kilometer. Daarnaast zijn er 23.330 bedrijfsmotorvoertuigen en 18.320 motoren geregistreerd in Amsterdam. ) 1400 personeauto’s per km2 kost aan ruimte –als die op straat gevonden moet worden : bijna 3 hectare  op honderd hectare.



(In 2015 telde Amsterdam nog 71,4 vierkante meter groen en agrarisch terrein per inwoner. In 2016 was dat teruggelopen naar 70,0 vierkante meter per Amsterdammer. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek van duurzaamheidsorganisatie De Gezonde Stad.



In totaal verdween tussen 2015 en 2016 285.000 vierkante meter groen en agrarisch terrein, 28,5 hectare. Dat concludeert de jaarlijkse Gezonde Stad Monitor uit gegevens over het bodemgebruik van het gemeentelijk statistiek­bureau OIS.



Vergeleken met een jaar eerder telde OIS in 2016 7,5 hectare minder park en plantsoen, 7 hectare sportterrein minder en 6 hectare minder 'open droog natuurlijk terrein').


Enzovoort.


Ik ben benieuwd welke beschrijvingen er uit onze groep samen gebracht kunnen worden. En hoe we zoals Latour betoogd : die over elkaar heen gelegd kunnen worden zodat geleidelijk een Amsterdams landschap van lijnen van conflicten, allianties , controverse en oppositie getekend kan worden,

Doen we een poging??

Groet,

Fons





Van: faircityamsterdam [mailto:faircityamsterdam-bounces at listcultures.org] Namens Natuurbescherming ZO
Verzonden: dinsdag 14 april 2020 17:18
Aan: Menno Grootveld
CC: faircityamsterdam at listcultures.org
Onderwerp: Re: <Fair City Amsterdam> Gemeente Amsterdam heeft haar buitenlandse PR weer goed voor elkaar!

Zo zie ik het, Menno. Je kunt het front op verschillende gebieden leggen. Zowel ambtelijk en juridisch als actievoering. Dat versterkt mekaar. Ook politiek/bestuur satirisch aanpakken, want daar kunnen ze niet tegen. Ze willen serieus genomen worden. Nou dan zullen hen serieus nemen, en duidelijk maken wat er niet deugt.

Je kunt tijdens commissievergaderingen van de gemeente inspreken, dan krijg je drie minuten, en soms als het belangrijke kwesties zijn maar twee minuten. Dat is belachelijk. Als er bedrijven ergens inspreken (o.a. bij provincie) dan krijgen zij minstens vijf minuten. Oneerlijk voor burgers.

Je kunt een raadsadres indienen en dan zal het stuk meestal door b of w aan de gemeenteraad voorgelegd worden. Het wordt ‘gepiept’ in een commissievergadering, en dan kun je daarover ook nog inspreken en afspreken met bevriende raadsleden om vragen te stellen, dan krijg je tijd om te antwoorden. De gemeenteraad bespreekt dat en geeft dan een oordeel hierover. En b&w moeten je dan een antwoord sturen op dat raadsadres. En dan wordt er meer tijd aan besteed. Dan heb je in elk geval een stuk zwart op wit. Daar kun je acties op baseren, stukken over schrijven in de media.

Vaak organiseert de burgemeester dan een gesprek met een aantal inzenders van het raadsadres, zoals dat het geval was met de groep die het evenementenbeleid aankaartte. Dan moet de burgemeester in elk geval haar standpunten duidelijk maken, en kun je dat als uitgangspunt nemen voor acties of verdere bewerking/beïnvloeding van de politiek.

We staan nu voor een aantal belangrijke beslissingen van de gemeente inzake de coronacrisis en de stikstofcrisis/evenementenbeleid. Daar in de gemeenteraad is het altijd belangrijk om duidelijk te maken wat je niet wil en wat wel. Zonder die informatie kan de gemeenteraad, die uiteindelijk zal beslissen, niet b&w, geen onderbouwd besluit nemen. Dat heeft voor het evenementenbeleid en de overlast geleid tot een langdurig onderzoek van de gemeente naar de schade aan parken door festivals. In het uiteindelijke rapport staat duidelijk waar de schade is ontstaan en wat daar wel of niet tegen te doen is. Meestal zijn de conclusies en aanbevelingen in die rapporten redelijk belastend voor de gemeente, want men traineert deze zo lang mogelijk en men is er wel bang voor. De aanbevelingen vereisen vaak hoge kosten voor de gemeente. Dat alleen al kan bepalend zijn voor het beleid. Wijs altijd op de kosten.

Zoiets kun je ook doen wat luchtvervuiling betreft in Amsterdam. Eerst zelf een onderzoek bekostigen of steunen op de onderzoeken van instanties of verenigingen die zich daarmee bezighouden.
Het coronavirus heeft aangetoond dat onze gezondheidszorg gebrekkig is in noodsituaties. En volgens experts zullen die steeds vaker voorkomen. Daar kunnen wij op wijzen, aanbrengen bij de gemeenteraad en wijzen op hun verantwoordelijkheid en de mogelijke schade bij de bevolking.
Blijven doordrammen daarover en actievoeren tegelijk met het informeren en bewerken van politiek en bestuur. Uiteindelijk zijn alle partijen bevreesd voor negatieve oordelen die gebaseerd zijn op goede argumenten of wijzen op de aantasting van hun eigen principes.

Wijkcentrum d’Oude Stadt is nog steeds bezig met beïnvloeden van politiek en bestuur over geluidsoverlast en luchtvervuiling. Jammer genoeg is er nog niet voldoende geld voor een rechtszaak hierover. Maar iedereen kan nog bijdragen. Er is veel gedoe over het evenementenbeleid dat ook op de schop moet. Een paar jaar geleden zei een of andere minister dat ook de recreatieschappen aan herziening toe zijn, want niet democratisch. Klopt! Ook de gentrificatie en de bouwwoede van de metropool druisen in tegen de tijdgeest en een oplossing van de stikstof- en de coronacrisis. Verdichting kan zeer kwalijke gevolgen hebben voor metropolen.

Nu is in elk geval het moment aangebroken voor alle bewegingen, actievoerders om aan de slag te gaan op alle gebieden die een probleem vormen. Als de huidige coalitie zichzelf en hun principes respecteert en het ernstig meent dan zullen zij de nodige veranderingen moeten doorvoeren.
Wat er dreigt te gebeuren is dat ‘ondernemend Nederland’ zich nu opwerpt als het slachtoffer. Er zijn er zelfs die de economie verder willen zetten en daarvoor impliciet bereid zijn meer virusslachtoffers op de koop toe te nemen. Dat moet in elk geval bij de ‘bevoegde instanties’ onderuit gehaald worden.

Groet,
Hetty




On 14 Apr 2020, at 15:37, Menno Grootveld <rabotnik at xs4all.nl<mailto:rabotnik at xs4all.nl>> wrote:

Helemaal mee eens, hoor, Hetty. Maar hoe gaan we dat dan aanpakken? Enige coördinatie is dan wel wenselijk. We kunnen ze bedelven onder een tsunami van raadsadressen waarin we naar elkaar verwijzen. Er schijnt ook zoiets te zijn als een burgerinitiatief waar je een x aantal handtekeningen voor nodig hebt. Het idee zou dan zijn om met dit soort adressen en initiatieven de discussie binnen de gemeente(raad) naar onze hand te zetten (burgerparticiatie 2.0, zeg maar). Wat denk je?
Op 14-04-20 om 15:22 schreef Natuurbescherming ZO:
Menno, je hebt zeker gelijk dat de ‘groene en democratische’ coalitie tot zover nog niets gepresteerd heeft, en zelfs goede dingen afgebroken heeft.
Maar op dit moment zitten we met een crisissituatie en dat moet toch doordringen tot b&w. Zij hebben een coalitieverklaring opgesteld waar we de goede intenties uit kunnen citeren en hen daarop wijzen.
Daarbij komt dat de huidige crisis en de noodzaak om verandering ook bij b&w nu ter beoordeling liggen. Wat te doen? Daarbij kunnen burgers in elk geval hun mening geven. Wijzen op de eisen van deze tijd, wijzen op de principes van links, wijzen op de verbondenheid van gezondheidszorg, milieu, openbaar vervoer (autovrije stad), energie en natuur.
Dat eist gewoon een nieuwe linkse politiek.

Of dat lukt is nog de vraag, maar in elk geval ga ik dat wel proberen. Het zou ook goed zijn als anderen dat vanuit andere standpunten als woningbouw, huurprijzen, gentrificatie, luchtvervuiling enz. kracht bij kunnen zetten.
De gemeente moet gewoon voor het blok gezet worden. Het is nu of nooit.
Zie dat misschien als een formaliteit, maar dan heb je het toch geprobeerd. Dan kunnen ze ons niet verwijten dat we geen gebruik gemaakt hebben van de gebruikelijke kanalen.

Groet,
Hetty


On 14 Apr 2020, at 14:08, Menno Grootveld <rabotnik at xs4all.nl<mailto:rabotnik at xs4all.nl>> wrote:

Dag Hetty,
Dank voor je ongelooflijke betrokkenheid en goede ideeën.
Ik ben alleen bang dat we bij dit 'groene en democratische' college niets te zoeken hebben. Er zit een (neoliberale) D'66-er op de post Financiën, en die laat zich vermoedelijk net zo min als zijn akelige voorganger(s) stroop om de mond smeren door Groot Wassen Neus en consorten, als zij dat al zouden willen. Nee, ik vrees dat we het opnieuw moeten hebben van buitenparlementaire actie en oproepen als die van Massih Hutak laatst in Het Parool om gewoon maar eens even op te houden met huur te betalen totdat er werkelijk geluisterd wordt. Wie niet luisteren wil, moet maar voelen!
Groet!
Menno
Op 14-04-20 om 13:56 schreef Natuurbescherming ZO:
Zeker, Jaap.
Speerpunten zijn de volksgezondheid, met links naar milieu en natuur, openbaar vervoer, energie en werkgelegenheid.
Je kunt het recreatiebeleid ombuigen van evenementen naar ecologisch beheer. Daar doe ik al jaren mijn best voor bij het recreatieschap Groengebied Amstelland. Een brief aan minister Schouten leidde tot het ambitiedocument, Nederland Natuurpositief.
http://www.heliam.net/Stichting/natuurbeschermingzo/blog/de-metropool-als-probleem.html
https://ipo.nl/files/2415/7002/0829/Nederland_Natuurinclusief_pdf_021019_.pdf

Dat moet Amsterdam voor ogen houden. Er moet geïnvesteerd worden in het groen, dat levert zinvol werk op met als resultaat een gezondere stad. Kleinschalige recreatie in eigen land. Kost veel minder, maar is net zo goed een belevenis. Kleinschalige landbouw door bedrijven met een maatschappelijke functie. Ik denk aan initiatieven als The Colour Kitchen en de Boterbloem.

De genoemde sectoren zouden mijns inziens terug moeten naar de overheid, d.w.z. tenietdoen van de privatiseringen. Het neoliberalisme heeft zijn grenzen bereikt. Nu kunnen we misschien iets bereiken bij de ‘groene en democratische’ coalitie. Een raadsadres wil wel eens iets duidelijk maken aan b&w. Daar moeten ze in elk geval een antwoord op geven.

Groet,
Hetty



On 14 Apr 2020, at 12:46, Jaap <jdraaism at dds.nl<mailto:jdraaism at dds.nl>> wrote:

Ja, de gemeente Amsterdam had al financiële problemen voor de corona omdat het Rijk de laatste jaren op het Gemeentefonds bezuinigt, het fonds waar het grootste deel van de gemeentegelden vandaan komt.
En natuurlijk, met de corona crisis valt een deel van de economie en dus de inkomsten weg, ook voor de overheid.
Terwijl de overheid zich nu vet in de schulden steekt om bedrijven, zzp-ers en anderen te redden.
De overheid komt dus dubbel in het rood te staan.
En dan is de ouderwetse reflex: bezuinigen en “hervormen” van de verzorgingsstaat, dwz inkrimpen en privatiseren van alles wat sociaal is:  zorg, onderwijs, schoonmaak en reiniging, veiligheid, groen, etc..
Ik hoop dat we dat dit keer kunnen tegenhouden.
Dat in de nieuwe prioriteiten alles wat sociaal is voorop komt te staan (zoals Hetty hieronder mbt het Gaasperplas aangeeft) en de rekening voor deze crisis bij degenen met de grootste portemonnee neergelegd kan worden: bij de banken met hun mega reserves, bij de rijksoverheid met enorme buffers, bij aandeelhouders en beleggers, die het een paar jaar zonder dividend en winst“uitkering” moeten doen, bij hogere belastingen voor midden en hoge inkomens, etc.

Het zal allemaal - voor iedereen - een stuk armer en soberder worden.
Maar laat het dit keer niet ten koste van de armen en de sociale samenleving gaan.
Ik hoop dat wij die inzet, dat conflict, de komende tijd kunnen organiseren.
Nog geen idee hoe, maar laten wij dat samen snel bedenken.

Groet, Jaap



Op 14 apr. 2020, om 12:16 heeft Natuurbescherming ZO <natuurbeschermingzo at xs4all.nl<mailto:natuurbeschermingzo at xs4all.nl>> het volgende geschreven:

Inderdaad, Menno. Er zijn nieuwe prioriteiten.

Wat mij betreft, en mijn uitgangspunt is dan in de eerste plaats de natuur en biodiversiteit, moet de gemeente stoppen met het uitgeven van de 4 miljoen die beschikbaar zijn gesteld voor de eerste ronde van het Toekomstplan Gaasperplas. Dat plan is hoofdzakelijk bedoeld om meer festivals te faciliteren, een brede rechte ingang, een nieuwe aanvoerroute voor vrachtverkeer in het park, en dat gaat ten koste van natuur en biodiversiteit. In totaal wil het bestuur van Zuidoost minimaal 13 miljoen voor de hele renovatie van het park, en het zou wel eens veel meer kunnen worden als ook doorgaande fietspaden verlegd gaan worden en er een kanoroute aangelegd wordt. Rietkragen moeten verdwijnen voor zwemstoepen.
Naast het kappen van duizenden bomen en de aantasting van het milieu zal dit project de gemeenschap alleen maar geld kosten. Amsterdam Open Air draait niet eens op voor de vernieling van de meeste verharde paden in het park, maar krijgt er gratis een nieuwe route bij. De opbrengsten stromen naar de multinational LiveStyle waarvan ID&T een onderdeel is.

Het groengeld moet besteed worden aan het groen, waardoor de broodnodige natuurlijke recreatie (met uitsluiting van festivals) in een groene gezonde omgeving voor alle Amsterdammers mogelijk moet blijven.
In mijn tuin staat het er redelijk goed voor qua vogels, maar de spechten moeten wel in het Gaasperpark onverstoord kunnen blijven broeden.
https://vimeo.com/406576386
https://vimeo.com/403389947

Geen foodtrucks met donuts in parken. Geen gaten in een groen en democratisch beleid. Een gezonde stad begint bij een gezond milieu en gezonde natuur. Daar moeten de groengelden heen.
Verdichting (en daarmee bedoel ik in dit geval meer en hoger bouwen) is in risicotijden geen optie. De burgemeester en de wethouders moeten zich dit goed realiseren.

Hartelijke groet,
Hetty
Stichting Natuurbescherming ZO
http://www.heliam.net/Stichting/natuurbeschermingzo/blog/index.html


On 14 Apr 2020, at 11:49, Menno Grootveld <rabotnik at xs4all.nl<mailto:rabotnik at xs4all.nl>> wrote:

Dag Jaap en Bart (en anderen),
Ik weet niet of jullie onderstaand bericht in Het Parool al hebben gelezen, maar ik voorspel dat dit betekent dat het subiet afgelopen is met alle 'Spielerei' en dat al dat gelul over de donut-economie binnen de kortste keren van de agenda verdwijnt. Sterker nog: ook praathuizen als De Zwijger zullen voor hun voortbestaan moeten vrezen, want het geld is domweg op. Iedereen vervalt nu in dezelfde patronen van tien jaar geleden: bezuinigen, bezuinigen, bezuinigen! Het is dus hoog tijd dat we NU met een reëel alternatief komen dat de fundamentele problemen aan de orde stelt. Ik ben er klaar voor.
Hartelijke groet,
Menno
https://www.parool.nl/amsterdam/grote-financiele-problemen-voor-gemeente-amsterdam-door-coronacrisis~b0698c06/
Op 14-04-20 om 11:11 schreef Jaap:
Hi Bart,

ja, bij mij leeft hetzelfde gevoel. Een absurde kloof tussen de p.r. van het stadhuis en de realiteit.

De realiteit van de stadhuis organisatie die geheel georganiseerd is op basis van de ratio van de zogenaamde vrije markt, waar de bedrijfsorganisatie als een particulier bedrijf is opgezet (of zelfs als een leger onderdeel, met functies als "chief officer”), met maatstaven van rendement, investeringen, input-output, meetbaarheid, concurrentie en oneigenlijke concurrentie, tenderen, benchmark; met als hoogtepunt de "resultaat verantwoordelijke eenheden”  de naam voor wat vroeger een “afdeling” heette, hoe zot kun je het maken.
En dan zie je de afgelopen tijd die Groen Links bestuurders geheel ten onder gaan aan de werking van dit apparaat, waar ze de baas van zouden moeten zijn, maar dat lukt ze niet.
Of dat willen ze niet, want het gaat ze niet om de inhoud maar om de macht
Of dat durven ze niet, want dan krijgen ze conflicten en die kunnen ze niet aan
Of dat kunnen ze niet, want ze snappen niet hoe de macht van zo’n bureaucratie werkt.

En dan wordt de kloof tussen al die mooie idealen en begrippen van GroenLinks en de harde praktijk van hun “stadsregering” in Amsterdam wel pijnlijk en stuitend groot.
En worden daardoor die idealen uitgehold en die begrippen leeg gemaakt.
Wat voor ons ook een groot probleem is omdat wij voor een flink deel dezelfde idealen hebben en dezelfde begrippen gebruiken.
Zo dreigen wij meegesleurd te worden in de afgang van GroenLinks als wij ons niet scherp en duidelijk van hen onderscheiden.
Zoals Massih Hutak dat zo prachtig doet in zijn columns in Het Parool

De theorie van de Donut economie vind ik prachtig, maar de praktische toepassing daarvan heb ik nooit gesnapt.
Nu vind ik donuts een van de meest vieze producten van de USA, dus misschien dat dat mijn denken blokkeert.
Voor het “vullen” van de donut moet je allerlei investeringen en economische activiteiten kunnen meten
Hoe meet je het effect van lagere belastingen voor de rijken (NL heeft per 1-1-2020 de hoogste belastingschijf afgeschaft),
hoe meet je het feit dat dit B&W de OZB voor huiseigenaren in deze B&W periode maar met 2% per jaar verhoogt, terwijl de waardestijging de laatste 2 jaar zo’n 10-12% per jaar was en de huurverhoging voor nieuwe huurders voor 50% door de waardestijging van de koopwoningen wordt bepaald.
Hoe meet je een vergunning voor een vijf sterren plus hotel of voor een nieuwbouwcomplex met alleen appartementen van boven de 1 miljoen per stuk.
Of hoe meet je het feit dat dit B&W niet ingrijpt in de hotelmarkt
of hoe meet je dat dit B&W in haar bestuursakkoord heeft staan dat ze de verkoop van sociale huurwoningen gaat verbieden en eind vorig jaar een overeenkomst met de woningcorporaties heeft gesloten waarin staat dat de corporaties huurwoningen mogen blijven verkopen.
Om over zaken als de Lutkemeerpolder of het marktconform maken van huren in broedplaatsen die eigendom zijn van de gemeente (Tolhuistuin, de Vlugt, ea) nog maar te zwijgen.

De Guardian had een paar jaar geleden, midden in de vorige crisis,  een grote pagina met als titel: "Chickens and Art save Amsterdam Urban Renewal: waarin een project van een aantal kunstenaars in de Kolenkitbuurt (projectnaam Cascoland) met buurtbewoners en kippen als ultieme redding van de buurt werd geschetst. Vanzelfsprekend met beleidsmakers van de gemeente die dit formuleerden.
Hoe wereldvreemd kun je zijn.
De meeste buurtbewoners van toen wonen nu niet meer in de buurt, zijn "weg gegentrificeerd”.

Al die propaganda stromen uit het stadhuis en De Zwijger lijken bedoeld voor de yuppen aanhang van GroenLinks (en D66) en staan ver af van de harde realiteit van de meeste mensen in Amsterdam. Laten wij doorgaan iets van onze idealen in die harde realiteit te realiseren.

groet, Jaap




Op 10 apr. 2020, om 10:41 heeft Bart Klaar <burospelen at gmail.com<mailto:burospelen at gmail.com>> het volgende geschreven:

beste Patrice,
Goedemorgen allen,

Hoe gaat het allen in het zelfopgelegde isoloment?

ik kom graag terug op het Guardian stukje, wat Patrice doorstuurde:
Ik heb er even over na moeten denken, ook over het feit dat alle kanalen vanuit de gemeente met dit verhaal vanuit 'marketing' gebeurt.
Dit is voor mij een goed voorbeeld van een bepaalde manier van iets toe-eigenen.
Voordat het een realiteit is, of een praktijk wordt het idee 'verkocht'.
Er circuleren in de stad en vanuit de stopera- met spreekbuis De Zwijger- de hele tijd begrippen rond, zoals:

Ongedeelde stad, duurzame groei, inclusieve stad, natuurinclusief bouwen, ruimte voor initiatief, co-creatie, municipalisme,
democratisering van onderop, buurtrecht, cooperatieve samenleving, diversiteit, vrijeruimte, wooncooperatie, eerlijk delen  etc etc.
https://www.amsterdam.nl/bestuur-organisatie/volg-beleid/wat-is-democratie-voor-jou/
https://www.amsterdam.nl/bestuur-organisatie/meedenken-meepraten/ruimte-initiatief/

Maar ALTIJD vanuit het perspectief van bestuur en meer nog vanuit de ambtenarij...
Er zijn 16.000 stadsmakers en 850.000 klanten van Amsterdam.

Nu is het de donut. Is er bij jullie hoop of zie je ook die sleetsheid van begrippen?
Het valt mij enorm op dat er in amsterdam altijd goede voornemens zijn, maar dat die heel moeilijk zijn uit te lijnen met de realiteit.
Hoe de gemeente werkt, hoe de enmense ambtenarij aan het toveren is, vaak zonder dat er iets verandert.

Er zit zoveel licht tussen de PR en van de website -de goede bedoelingen- van het bestuur en wat er in de wijken en bij echte mensen speelt.
Als professional is Amsterdam te gek, maar als bewoner

Geen idee of dit ook bij jullie leeft,
Ervaren jullie dit ook zo, of moet ik gewoon opgehokt blijven?
met groet, Bart

hier kun je trouwens de beste donuts eten:
https://www.tripadvisor.nl/Restaurants-g188590-zfd10758-Amsterdam_North_Holland_Province-Donuts.html





On Wed, Apr 8, 2020 at 7:06 PM Patrice Riemens <patrice at xs4all.nl<mailto:patrice at xs4all.nl>> wrote:
Dag Allemaal,

Virginie Mamadouh stuurde mij deze opmerkelijke Amsterdam 'feelgood'
artikel uit The Guardian:

https://www.theguardian.com/world/2020/apr/08/amsterdam-doughnut-model-mend-post-coronavirus-economy

... met de vraag "hoe krijgen ze dat weer voor elkaar?" . Mijn antwoord
was/is dat er waarschijnlijk een direkte link met de Guardian redactie
bestaat, The Guardian heeft al vaker lovende artikelen over de stad/ het
stadsbestuur gepubliceerd.

De 'Doughnut Economy', een op zich niet onverdienstelijk, maar ook weer
niet overdreven origineel model, want met een nogal hoge 'common sense'
gehalte, is natuurlijk een hit bij het Pakhuis de Zwijger publiek, en
idem bij The Guardian dat zelf niet helemaal vrij is van 'caviar
links'-achtige standpunten.

Wij kunnen ons natuurlijk blauw ergeren aan deze, in onze ogen,
opleuking van de werkelijkheid, en verdonkeremaning van de echte
problemen en de oorzaken daarvan, tezamen met de fundamentele onmacht
dan wel onwil van onze regenten om er iets aan te doen, maar het is
misschien ook een idee om te kijken hoe wij deze retoriek kunnen
ontkrachten naar zoveel mogelijk mensen toe.

Op het ogenblik heb ik het idee dat er in deze maar twee groepen
bestaan: de een neemt een 'positieve' houding aan en juicht het allemaal
toe - ze komen zelfs in mijn directe vriendenkring voor. En een andere
groep die er geen enkele boodschap aan heeft voor de eenvoudige reden
dat zij er helemaal buiten staan (80%-90% van de bevolking?)

En daartussen, of liever daarnaast, 'wij' die maar wat staan te
schreeuwen tegen de windmolens ... Of?

Ciao Ciao,
Kia Kaha!
p+2D!

_______________________________________________
faircityamsterdam mailing list
faircityamsterdam at listcultures.org<mailto:faircityamsterdam at listcultures.org>
http://listcultures.org/mailman/listinfo/faircityamsterdam_listcultures.org


--
Buro Spelen

Bart Stuart en Klaar van der Lippe
+31(0)6 36188407

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Websites: www.burospelen.com<http://www.burospelen.com/> /  www.burospelenblog.nl/<http://www.burospelenblog.nl/>
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Office/studio NDSM-plein 76  1033 WB Amsterdam
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Post: muurbloemstraat 8 hs 1031 TT Amsterdam
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
BTW (VAT) no. NL147245217B01
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


To live a creative life, we must lose our fear of being wrong. - Joseph Chilton Pearce
_______________________________________________
faircityamsterdam mailing list
faircityamsterdam at listcultures.org<mailto:faircityamsterdam at listcultures.org>
http://listcultures.org/mailman/listinfo/faircityamsterdam_listcultures.org




_______________________________________________

faircityamsterdam mailing list

faircityamsterdam at listcultures.org<mailto:faircityamsterdam at listcultures.org>

http://listcultures.org/mailman/listinfo/faircityamsterdam_listcultures.org
_______________________________________________
faircityamsterdam mailing list
faircityamsterdam at listcultures.org<mailto:faircityamsterdam at listcultures.org>
http://listcultures.org/mailman/listinfo/faircityamsterdam_listcultures.org

_______________________________________________
faircityamsterdam mailing list
faircityamsterdam at listcultures.org<mailto:faircityamsterdam at listcultures.org>
http://listcultures.org/mailman/listinfo/faircityamsterdam_listcultures.org




-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://listcultures.org/pipermail/faircityamsterdam_listcultures.org/attachments/20200415/b67a0187/attachment.html>
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: brunolatourP-202-A0C-DUTCH_0.pdf
Type: application/pdf
Size: 165105 bytes
Desc: brunolatourP-202-A0C-DUTCH_0.pdf
URL: <http://listcultures.org/pipermail/faircityamsterdam_listcultures.org/attachments/20200415/b67a0187/attachment.pdf>
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: P-202-QUESTIONSlatour.pdf
Type: application/pdf
Size: 83180 bytes
Desc: P-202-QUESTIONSlatour.pdf
URL: <http://listcultures.org/pipermail/faircityamsterdam_listcultures.org/attachments/20200415/b67a0187/attachment-0001.pdf>


More information about the faircityamsterdam mailing list