<Fair City Amsterdam> Exit Rutte lost op zichzelf niks op

Natuurbescherming ZO natuurbeschermingzo at xs4all.nl
Sat Apr 3 12:44:12 CEST 2021


Ja, de meritocraten hebben hun verdiensten, letterlijk en figuurlijk. Dat ligt meestal in de sfeer van geldelijk gewin en doordrukken van maatregelen die eigenlijk niet kunnen of mogen. Je ziet het ook bij Boris Johnson, Erdogan, maar ook bij de democraten in de VS de uitvinders van het ‘trickle down’ beleid. Het gaat om macht.

In Amsterdam had van der Laan een advocatenkantoor dat als vaste klant een dubieus buitenlands kunstbedrijf vertegenwoordigde dat handelde in illegaal ingevoerde Russische avantgarde kunst. (Het Stedelijk is nu een zooitje, the drain of the town.) Niet dat er een direct verband is maar dan heb je wel clout en kom je in aanmerking voor een burgemeesterschap.
Een portefeuillehouder (VVD) in Zuidoost die ontkende dat het hele gebied rond de Gaasperplas tot de EHS, nu NatuurNetwerk Nederland behoorde, en dat als beleid invoerde werd even later burgemeester ergens in den lande. Voor wat hoort wat. Dat is de meritocratie. En laten we eerlijk zijn, dat is bij de VVD en rechtse partijen veel erger dan bij andere partijen. Toch blijft het een algemeen probleem.
Autoluw Zuidoost? Vergeet het, de kleine ZOer heeft ook volgens de linkse partijen recht op zijn luchtvervuiling.

De vernietiging van ons milieu is een welbewuste keuze, weliswaar meestal gezien als de beste van alle mogelijke mogelijkheden, maar toch enkel voor behoud van een neoliberale maatschappij. Leiderschap is een show geworden. Het Volk wil dat, zegt men. Kort gezegd, amusement. Wij amuseren ons kapot.

HettyOn 3 Apr 2021, at 12:03, Menno Grootveld <rabotnik at xs4all.nl> wrote:

Is het niet zo dat die hele soap rond Mark Rutte en zijn leugens eigenlijk om iets heel anders draait? Want ik zie Rutte als een extreme exponent van een door en door verziekte samenleving, waarin dit soort tomeloze prestatiedrang ruimhartig wordt beloond (met een deftig woord heet dat 'meritocratie'). Het leidt uiteindelijk tot iets dat Sylvana Simons gisteren bij de Nieuws BV terecht 'machtswellust' noemde. Het leidt tot verblinding en een totaal onvermogen tot introspectie. Maar er wordt niets opgelost als we Mark Rutte wegsturen, of als hij zichzelf wegstuurt. Want dan komt er gewoon iemand voor terug die op dezelfde manier zijn (of haar) leven volledig heeft afgestemd op een positie aan de top van de piramide.

Als we deze verziekte cultuur echt willen veranderen, zullen we dus meer moeten doen dan de poppetjes verwisselen. We zullen het hele systeem moeten veranderen, en dan is 'nieuw leiderschap' bij lange na niet genoeg. In feite schuilt (een deel van) het probleem juist in dat begrip 'leiderschap.' Als je er bij voorbaat al vanuit gaat dat we 'leiders' (en dus ook ondergeschikten of onderdanen) nodig hebben, en dat mensen die de ambitie hebben om leider te worden daarvoor moeten worden klaargestoomd, creëer je een cultuur waarin mensen zoals Rutte vanzelf omhoogkomen. En de overtreffende trap is iemand als Trump. Tel uit je winst...


_______________________________________________
faircityamsterdam mailing list
faircityamsterdam at listcultures.org
http://listcultures.org/mailman/listinfo/faircityamsterdam_listcultures.org

More information about the faircityamsterdam mailing list