<Fair City Amsterdam> rapport ongekend onrecht

Natuurbescherming ZO natuurbeschermingzo at xs4all.nl
Mon Feb 1 17:29:30 CET 2021


Daar zit zeker wat in, Daniel.
Vooral wat besluiten betreft met impact op gezondheid, milieu en klimaat zou er een verantwoordelijkheid moeten komen voor bestuurders. Het hoort te gaan om het algemeen belang, laat ik het zo stellen het Algemeen Belang, niet dat van ondernemingen of rellenschoppers.

Want inderdaad ze houden al te vaak geen rekening met bestaande wetgeving en jurisprudentie.
Dat kan gezien worden als een uitholling van de democratische rechtsstaat. Daar klaagt ook de Raad van State al jaren over. De uitvoerende macht beperkt zich vaak niet tot het uitvoeren van bestaande wetten of rechtspraak, maar gaat veel verder. Ondermijning van de rechtsstaat gebeurt al te vaak door burgemeesters en colleges.
Het gaat dus niet alleen over ambtenaren die eigengereid wetten en rechtspraak interpreteren maar ook en vooral over de besturen van vooral de gemeenten die participatie zien als een kwestie van propaganda, veel poeha waarna alle inbreng van burgers netjes genegeerd wordt.

Groet,
Hetty


On 1 Feb 2021, at 16:18, daniel Bosch <danbosch at hotmail.com> wrote:


Hallo allen,

Ongekend onrecht zou ook ongekend macht mogen heten, dit omdat ambtenaren blijkbaar zoveel macht hebben om mensen onrecht aan te doen.
Ambtenaren kunnen zich verschuilen achter regels terwijl vele van hun beleidsvrijheid hebben, angst voor hun baan volgen ze altijd de strengheid van de regels nooit de mogelijkheid om af te wijken!
We vergeten vaak dat uitvoeringsregels, procedures voor de uitvoering van wetten, door ambtenaren worden uitgewerkt zonder dat de politiek weet van heeft
wat de uitvoering behelst!Dit betekent dat de ambtenaar ongekend macht heeft want de politiek controleert verder niet wat er gebeurt met de wetten en laat
het over aan de ambtenaar.
De politiek heeft geen overzicht wat daaronder gebeurt, in de US hebben ze senaatscommissies die ambtenaren rechtstreeks kunnen ondervragen zonder tussenkomst van de minister of ministerie, dit zou in Nederland ook moeten, de Tweede kamer/Eerste kamer is ook verantwoordelijk voor de uitvoering van haar wetten en de effecten op haar burgers en niet alleen voor het ontwerpen van de wetten!
De vanzelfsprekendheid dat ambtenaren niet verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor hun handelingen moet worden heroverwogen.
Voor beslissingsambtenaren zou drie regels moeten gelden,

! - Aanspreekbaarheid voor de burger, de burger heeft het recht op uitleg waarom de ambtenaar het besluit heeft genomen en op welke gronden.

2- Verantwoordelijkheid, de ambtenaar is verantwoordelijk voor het besluit en kan dit niet zomaar afwijzen en verwijzen naar de organisatie en regels.

3- Aansprakelijkheid, de ambtenaar is aansprakelijk voor zijn besluit en de gevolgen samen met de organisatie waarvoor hij werkt.

Ambtenaren moeten bewust worden van hun besluiten, welk impact dat heeft op burgers en de samenleving.
Vaak worden besluiten automatisch genomen op grond van een zgn. gladde dossier en zelden wordt er contact gezocht met de burger wanneer er vragen zijn,
dit zal moeten veranderen, burgers wegzetten in een hokje moet worden gecommuniceerd naar de burger en mag niet door één ambtenaar met een vinkje worden 
beslist wat nu nog mogelijk is, er is geen controle in de organisatie waarom die ambtenaar het heeft gedaan noch bezwaar mogelijk door de burger, logisch want die weet het niet.
Elk besluit moet gecommuniceerd worden naar de burger, iemand als fraudeur neerzetten kan je alleen doen op grond van een onherroepelijk rechtelijk uitspraak niet 
op basis van een mening van één ambtenaar!
_______________________________________________
faircityamsterdam mailing list
faircityamsterdam at listcultures.org <mailto:faircityamsterdam at listcultures.org>
http://listcultures.org/mailman/listinfo/faircityamsterdam_listcultures.org <http://listcultures.org/mailman/listinfo/faircityamsterdam_listcultures.org>
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://listcultures.org/pipermail/faircityamsterdam_listcultures.org/attachments/20210201/13dd6988/attachment.html>


More information about the faircityamsterdam mailing list