<Fair City Amsterdam> De toestand van het land

Natuurbescherming ZO natuurbeschermingzo at xs4all.nl
Wed Feb 21 15:48:58 CET 2024


Op onze media hoeven we niet meer te rekenen om ons goed te informeren over al wat ons als burgers aanbelangt. Onze overheden struikelen over hun hoogdravende toekomstbeelden, maar die zijn kennelijk toch weer gebaseerd op een overschatting van eigen mogelijkheden en normen en waarden. Met klinkende zinnen als ‘Oekraïne is van ons’ (Ollongren) en ‘we zullen Rusland ruïneren’ (Baerbock) begint een nieuw tijdsgewricht met verdere kolonisering, want wie net is geboren leeft in een nieuwe wereld. Zo sprak ook Zarathustra, en Baerbock. 

Intussen wordt zoals in elke oorlog op grote schaal censuur toegepast. Aan de tegenpartij mag geen aandacht meer besteed worden. Dat zijn geen mensen meer. De lijn naar de toekomst lijkt al vast te liggen, verdere militarisering van de EU. Dat lukt voor de VS heel aardig, de economie van dat land is gebaseerd op oorlog. Daar ondervinden we nu al de gevolgen van. En dat terwijl we net bezig waren met een transitie van natuur- en mensonvriendelijke grondstoffen voor onze energie. Er is niets meer vernietigend dan oorlog. Oekraïne ligt al in puin, maar ons wordt verzekerd dat het goed gaat en dat ‘onze' overwinning nabij is.

Dat de tegenstander van plan is Europese landen aan te vallen wordt gelogenstraft door het feit dat alle Europese landen intussen hun hele voorraad wapentuig aan Oekraïne hebben geschonken. Dat doe je niet als je weet dat Rusland aan je grenzen staat. De toestand in Europa wordt met de dag erger. De officiële censuur en disinformatie neemt dermate grove vormen aan dat nauwelijks nog iemand kritiek durft te uiten. Ten slotte weten onze bestuurders allemaal, van hoog tot laag, wat er aan de hand is. De vraag daarbij is, wat hun doel is, het verder afbreken van democratie en welvaart in Europa of het veroveren van een nieuw wingewest om te ‘ontwikkelen’ volgens neoliberale normen, daarbij gebruik makend van de al lang bestaande fascistische en neo-nazi bewegingen in Oost-Europa? Het eerste is al aardig op gang, het tweede lijkt mij althans een bodemloze put en kan enkel eindigen in een herhaling van de pijnlijke geschiedenis van de vorige eeuw.
Of is dit eigenlijk enkel een wens van de VS, die een gigantisch win-win-win project in bedrijf heeft? De oorlogsindustrie draait in de VS al op volle toeren, en als Europa verplicht wordt om mee te doen, dan komen daar nog megawinsten bij van de aankoop van nieuw wapentuig door de EU; Biden & Zn hadden al biobedrijven in Oekraïne; de energie moet nu tegen een veel hogere prijs dan het goedkope Russische gas, uit de fracking fields van de VS gehaald worden, en er moeten LNG-terminals gebouwd worden; de EU wordt door de hoge oorlogskosten en energieprijzen gedwongen om sterk te bezuinigen = een zwakke EU; de Europese industrie krijgt het zwaar te verduren; en de geplande vriendschap met en voordelen van samenwerking met Rusland werden vooral voor Duitsland onmogelijk gemaakt. De hegemonie van de VS blijft intact en een blok aan het been van Europa. 
De crisis was voorgeprogrammeerd. Een vreedzame oplossing die ook welvaart brengt of behoudt is geen optie voor de VS.

Ons is al aangekondigd, net als in andere Europese landen, dat er zwaar bezuinigd zal moeten worden. Dat was al te verwachten als je ziet hoeveel miljarden er verdwijnen in bommen en granaten. Want dat gaat al niet twee jaar door, maar dat begon in 2014 al met het verlenen van steun aan de nieuwe kolonie (die er bijzonder veel moeite mee had om de nazi-symbolen uit zijn ideologische parafernalia te verwijderen), omdat Europa toen al het koste wat het koste elke vierkante meter had opgeëist.

Terug naar onze dagelijkse werkelijkheid. Het gaat niet goed met onze industrie, die twee problemen moet oplossen, die van economische concurrentie en die van energietransitie. 
Kort gezegd, mijn opvatting is dat het voortzetten van een proxy-oorlog tegen Rusland onze eigen welvaart ernstig in gevaar zal brengen, afgezien nog van de ellende in vooral Oekraïne, en mogelijk ook Rusland (dat eigenlijk eerder een economische bloei lijkt te beleven - maar dat mag niet geweten worden), dat de energietransitie niet met succes uitgevoerd zal kunnen worden en dat ook onze democratie door al dat gedoe zwaar te lijden zal hebben.

Laten we even een van onze gebruikelijke ‘tegenpartijen’ (uit het links-rechts universum) aan het woord:
The Antwerp Declaration for a European Industrial Deal
https://antwerp-declaration.eu

“To meet climate neutrality by 2050 and the recently communicated 2040 target, Europe’s electricity production will need to multiply, and industry investments will need to be a factor six higher than the previous decade. This enormous challenge comes just as both large companies and SMEs face the most severe economic downturn in a decade, demand is falling, production costs increase and investments move to other regions.
A US economy that benefits from the financial support from the Inflation Reduction Act (IRA) and its ease of accessibility, a Chinese overcapacity and increasing exports to Europe all increase the pressure for the European industry even more. Our companies face this challenge every day. Sites are being closed, production halted, people let go. Europe needs a business case, urgently.”

Let wel, dit is geen oproep om deze oproep te ondertekenen. Maar er zit veel waarheid in.
Onze eigen leiders gaan toch noch steeds uit van verdere industriële groei. Dat gaat niet lukken met enkel een neoliberale transitiedrive voor meer warmtepompen en dergelijke, die geen warmte kunnen verzekeren en veel duurder uitvallen dan bestaande energievriendelijke installaties.

Een oorlog kost miljarden en verarmt de bevolking. Dan zal de VS wel met een nieuw Marshallplan komen met alle voorwaarden van dien zoals plaatsing van nog meer wapentuig en atoombommen, waarvoor we vast zelf zullen moeten betalen. De geheime clausules van het Marshallplan gingen over de opbouw van de Europese legers en de verplichte gebondenheid van Europa aan de VS. Geen wonder dat de Sovjet-Unie bedankte voor het Marshallplan. Wij zitten nu nog opgescheept met het Amerikaanse atoomtuig.
De hete adem van de VS ondervond ook Scholz in zijn gesprek met Biden waarin de president eenvoudig zei nadat ze uit hun stoelen waren opgestaan ter beëindiging van het gesprek, dat het Nordstream project niet door mocht gaan, waarbij Scholz zich enigszins verstoord opzij draaide om haast onopgemerkt te knikken.

De oorlog in Oekraïne en alles wat daarbij kwam kijken heeft een crisis veroorzaakt in Europa.
Hieronder een vertaling van een artikel in een Finse krant. Dit verklaart heel eenvoudig wat er aan de hand is.

"De draai naar het Westen is pijnlijk geweest voor de Finse economie. Dat stelt het hoofd van het grootste Finse pensioenfonds Varma, econoom Risto Murto," schrijft Talouselämä. "De focus is verschoven naar het Westen en de Verenigde Staten. Deze overgang lijkt moeilijk voor de Finse economie", zei hij. Murto merkte op dat de Finse industrie "werd gevoed door de aantrekkingskracht van China en Duitsland, evenals de Russische markt", maar nu "is Rusland om bekende redenen uit het spel", en in Duitsland zijn de productievolumes met 20% gedaald. Blijkbaar bereidt Europa zich voor op het feit dat de prijs van aardgas op een veel hoger niveau zal liggen dan in de Verenigde Staten. Dit is te zien aan het gebrek aan bereidheid om in Europa te investeren. Dat is slecht nieuws voor ons," zei Murto. Hij vestigde de aandacht op de crisis in de bouw, die volgens hem door geen enkel pakket stimuleringsmaatregelen van de overheid kan worden voorkomen. De Finse economie is nu alleen nog maar gescheiden van de recessie door een werkloosheidsniveau dat nog niet kritiek is, aldus de publicatie.”

Het wordt tijd om na te denken in Europa en om ernstige onderhandelingen te overwegen om een sluipende oorlog stop te zetten. Zou Rutte nog als mogelijke nieuwe NAVO-secretaris-generaal het aandurven om Europa van de ondergang te redden of gaat de bendevorming gewoon door?
Het is geen wonder dat Finland Rutte steunt. En Scholz heeft al aangeduid dat Von der Leyen van hem geen kandidaat mag worden. Tussen de regels door lees je al wel iets van een doorsijpelend inzicht.
Wordt een toekomstige veertiende ronde sancties vooral een verbod op Mascha und der Bär? Of keldert de dertiende ronde al de hybris van de heersende Europese nomenklatura?

Hetty-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://listcultures.org/pipermail/faircityamsterdam_listcultures.org/attachments/20240221/80026d9a/attachment.html>


More information about the faircityamsterdam mailing list