<Fair City Amsterdam> Natuur- en evenementenbeleid Amsterdam

Natuurbescherming ZO natuurbeschermingzo at xs4all.nl
Wed Jul 17 12:03:29 CEST 2024


Het natuur- en evenementenbeleid (een siamese tweeling) van de gemeente Amsterdam is geheel in handen van de burgemeester. De gemeenteraad heeft daar geen enkele inspraak in en invloed op, en de coalitie volgt klakkeloos het beleid van de burgemeester. Politieke en democratische impasse. De burgemeester vervult haar taak niet naar behoren door de belangen van een groot aantal bewoners te negeren.

Het gevolg is dat burgers steeds vaker hun toevlucht nemen tot de rechtspraak, gewoon omdat vergunningen voor evenementen in parken en natuurgebieden (zelfs Natura2000) verleend worden in strijd met bestemmingsplannen, omgevingsverordeningen van de provincie en de EU-verdragen.

De reactie van onze overheid is dan om het recht op de toegang tot de rechter verder te bemoeilijken en te beperken. 
In het advies ‘Met recht balanceren: juridisering in de leefomgeving’, dat is uitgebracht op 26 juni 2024, doet de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur aanbevelingen hoe om te gaan met de problematische kanten van juridisering.

https://rli.nl/publicaties/2024/advies/met-recht-balanceren

https://www.rli.nl/nieuws/2024/publieksbijeenkomst-met-recht-balanceren-juridisering-in-de-leefomgeving-gemist

‘De problematische kant van juridisering’ geeft al aan welke kant het op gaat: het is ongewenst om rechtszaken te beginnen tegen de uitvoerende macht, d.w.z. de burgemeesters. De situatie is nu al precair, dusdanig zelfs dat burgers hun toevlucht moeten nemen tot het verzoeken om het toetsen van de Nederlandse wetgeving en praktijk inzake milieuaangelegenheden bij het Hof van Justitie van de EU.

“Is het de wetgever, het bestuur of de rechter die het milieubeleid bepaalt? Diverse rechtszaken over milieukwesties , zoals de klimaatzaak van Urgenda, zaken rond stikstof, bestrijdingsmiddelen of Schiphol laten zien dat het bewaken van de rechtsstaat te eenzijdig bij de rechter is komen te liggen.”
Dat is weer een duidelijk standpunt ten gunste van afbraak van de rechterlijke macht.
Dit is de mentaliteit die ervoor gezorgd heeft dat in de loop der jaren in Nederland in natuur en milieu een crisis heeft veroorzaakt.
Terecht wordt in het advies wel gesteld: "Doordat de wetgever en het bestuur te kort schieten bij het bewaken van de rechtsstaat, gaat het recht in de praktijk vaak pas een rol spelen geruime tijd nadat beleid is ontwikkeld, wetgeving tot stand is gekomen en uitvoeringsbesluiten zijn genomen. Als dan wordt vastgesteld dat sprake is van strijd met het recht, is de schade, zowel financieel als maatschappelijk, veel groter dan wanneer in een vroeger stadium het recht tot gelding zou zijn gekomen.
De rechter heeft te veel de rol gekregen van redder in laatste instantie.’

Dat zou ook de burgemeester van Amsterdam ter harte moeten nemen. Zij schijnt uit GroenLinks vandaan te komen.
In een referendum is haar beleidskader HoofdGroenStructuur door bewoners afgewezen. Het doel van haar beleid was gewoon het afschaffen van het NatuurNetwerk Nederland in Amsterdam en omstreken, het mogelijk maken van bebouwing in groene gebieden en andere onzinnige aanpassingen.
Vanmiddag staat de evenementenvisie op de agenda van de gemeenteraad en wordt erover besloten. Daar valt weinig van te verwachten. Het beleid van de burgemeester is dictatoriaal en wordt door de coalitie van GL, D66 en PvdA gesteund, partijen die het niet meer verdienen om de macht te hebben in Amsterdam.
In bijlage het verslag van de participatie in naam van 21 bewonersorganisaties.

https://amsterdam.raadsinformatie.nl/vergadering/1256881
Agendapunt 3

Met vriendelijke groet,
Hetty Litjens
Stichting Natuurbescherming ZO
https://vrijenatuur.blogspot.com/ <https://vrijenatuur.blogspot.com/>
http://www.heliam.net/Stichting/natuurbeschermingzo/blog/index.html <http://www.heliam.net/Stichting/natuurbeschermingzo/blog/index.html>
https://vimeo.com/showcase/6559427 <https://vimeo.com/showcase/6559427>






-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://listcultures.org/pipermail/faircityamsterdam_listcultures.org/attachments/20240717/d8ea0442/attachment-0002.html>
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: verslag-participatieproces-evenementenvisie.pdf
Type: application/pdf
Size: 182988 bytes
Desc: not available
URL: <http://listcultures.org/pipermail/faircityamsterdam_listcultures.org/attachments/20240717/d8ea0442/attachment-0001.pdf>
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://listcultures.org/pipermail/faircityamsterdam_listcultures.org/attachments/20240717/d8ea0442/attachment-0003.html>


More information about the faircityamsterdam mailing list