<Fair City Amsterdam> Ondergang van het Avondland

Natuurbescherming ZO natuurbeschermingzo at xs4all.nl
Wed Jun 12 10:40:45 CEST 2024


De Ondergang van het Avondland - Spengler


In voorgaande jaren heb ik zo’n drie keer geprobeerd om Spengler’s Untergang des Abendlandes te lezen.
Het is mij vanwege het loodzware Duits niet gelukt om erg ver te komen. Er is nu een goede Nederlandse vertaling met veel uitleg, een samenvatting en videocolleges.
https://www.leesspengler.nl/

Uittrekstel uit het commentaar op de website als toelichting behorend bij de Nederlandse vertaling van dit boek geschreven in 1918:

 “De geciviliseerde mens kenmerkt zich door zijn rationele intelligentie en leeft als een nomade zonder traditie en thuisland in de wereldstad. Tegenover de grootstedeling staat de boer uit de provincie, die verbonden is met de aarde en de traditie. De grootstedeling is naar buiten en op expansie gericht en civilisatie gaat gepaard met imperialisme. Kwantiteit wordt belangrijker dan kwaliteit, en de drager van civilisatie is dan ook niet een bezield volk dat met de cultuurziel meeleeft, maar een vormeloze massa die via journalistiek beïnvloedt wordt. Entertainment wordt belangrijker dan ontwikkeling: civilisatie is een tijd van panem et circenses, brood en spelen. Ook op politiek vlak wordt uitbreiding van groot belang. De behoefte om over een zo groot mogelijk gebied macht te hebben, koppelt Spengler aan de macht van het geld. Waar in de hoogtijdagen van een cultuur voor een idee gestreden werd, strijdt men in tijden van civilisatie om en doormiddel van geld.

De politieke vorm van civilisatie is de democratie, in Spengleriaanse zin opgevat als de heerschappij van geest en geld. Achter de burgerlijke stand en haar geestelijke idealen, zoals algemeen kiesrecht, gelijkheid en persvrijheid maakt het geld eigenlijk de dienst uit, omdat verkiezingen gefinancierd moeten worden, net als de pers, en het uiteindelijk dus de geldschieters zijn die bepalen wat men kiest en hoe men denkt. De burger vecht zich vrij van traditie om vervolgens onder het juk te komen van de heersersnaturen van geldbezitters. Uiteindelijk zal het nu vormeloos geworden volk zich volgens Spengler scharen achter een cesarisch individu, die met zijn privépolitiek een einde maakt aan de democratie en de dictatuur van het geld.

De fysionomie van heel het menselijk bestaan is de laatste grote mogelijkheid voor de westerse mens.”

Mijn commentaar:
De fysionomie als tegenstelling tot systematiek in Spengler’s terminologie is te vergelijken met de hedendaagse vrijzwevende vermeende westerse ‘normen en waarden’, die oorlogen veroorzaken, in een imperialistisch staatsbestel dat wars is van elke vorm van systematiek als vastgelegd recht. Spengler voelde al in 1918 de Duitse superioriteit als richtinggevend. Het westerse imperialisme voelt zijn eigen superioriteit momenteel ook als richtinggevend. Beide waren/zijn gedoemd om te eindigen in een (on)menselijke catastrofe.
Goethe laat in zijn Faust-tragedie Mephistopheles tegen Faust zeggen: “[Ich bin] ein Teil von jener Kraft die stets das Böse will und stets das Gute schafft.”
Spengler stond in zijn analyse ook zelf onder de waan van een vermeende superioriteit, in parafrase: ein Teil van jener Kraft die stets dat Gute will und stets das Böse schafft.
Zie de uitspraak van Merkel ‘Wir schaffen das!’.
Wir schaffen es nicht! Biden heeft net toestemming gegeven om de neo-nazi Azov Brigade te voorzien van wapens. Tucholsky had gelijk, het gaat weer dezelfde richting op.
So ist denn alles, was ihr Sünde, Zerstörung, kurz das Böse nennt, mein eigentliches Element.
Goethe, Faust. Der Tragödie erster Teil

En eerlijk gezegd, is een keuze tussen Biden en Trump het summum van westerse democratie?

Groet,
Hetty




-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://listcultures.org/pipermail/faircityamsterdam_listcultures.org/attachments/20240612/ea44f97b/attachment.html>


More information about the faircityamsterdam mailing list