<Fair City Amsterdam> Vrees voor wereldoorlog

Natuurbescherming ZO natuurbeschermingzo at xs4all.nl
Thu Jun 27 10:10:15 CEST 2024


https://open.substack.com/pub/korybko/p/the-us-reported-pmc-plan-for-ukraine?r=9zg41&utm_campaign=post&utm_medium=web <https://open.substack.com/pub/korybko/p/the-us-reported-pmc-plan-for-ukraine?r=9zg41&utm_campaign=post&utm_medium=web>

“The US continues evolving its policy towards the conflict in the direction of more escalation to compensate for not allowing Ukraine to join NATO anytime soon. CNN cited four unnamed administration sources to exclusively report that the US is considering openly allowing American private military contractors (PMCs) to work in Ukraine on the Pentagon’s payroll on the pretext of maintaining and repairing military equipment there.
What’s problematic about this proposal though is that it amounts to a  partial conventional intervention that risks normalizing the increasingly open involvement of Western forces inside of Ukraine.
All that these moves do is provoke Russia into abandoning its saintly restraint and finally responding to these provocations, which could then serve to justify the US’ presumably preplanned escalatory measures that could easily spiral into the Cuban-like brinksmanship crisis that the hawks want. The most recent of these moves is the most dangerous of all due to the chance that Russia will soon kill scores of Americans and thus trigger the US’ tripwire for “reciprocally” escalating (like it might frame its response).”

Baerbock wil een revanche tegen Rusland om af te komen van het odium dat op Duitsland rust. De Duitse regering wil samen met andere Duitsers, met name Ursula von der Leyen, de verschrikkelijke reputatie van het nazisme projecteren (een psychologische term) op Rusland. Niet Duitsland zat fout, maar de Russen. We hebben al meerdere pogingen meegemaakt om SSers als helden af te schilderen. Het nazistische Azov-bataljon wordt in onze media als heldhaftig gezien. Dat zegt genoeg. Baerbock was duidelijk: het gaat om het ruïneren van Rusland, gevolgd door de overname van Oekraïne door het westen. Ollongren: “Oekraïne is van ons!” Ollongren droomt natuurlijk over de tijd dat Zweden een stormakt, grootmacht, was. Het valt niet te ontkennen dat het westen met zijn wapenleveringen momenteel een rechtstreeks gevaar is voor Russische burgers, die getroffen worden door deze wapens.
Macron denkt aan Napoleon, en wordt ook geleid door hoogdravend militarisme. De VS is een totalitaire staat, geen democratie, die de hele wereld wil blijven overheersen, met als doel bezit van grondstoffen en invloed, en heeft als staatsraison het voeren van oorlogen om zijn economie in stand te houden.
Het is ook een feit dat de oorlog tegen Joegoslavië, ook weer met het ophitsen van neonazi’s o.a. in Kosovo, een poging tot herstel was van de politieke situatie van de Europese staten naar de situatie van voor WO II. Joegoslavië was een vreedzaam en welwarend land, en ook dat was niet te verkroppen voor het westerse neoliberalisme.

Wat de Russische schrijver Viktor Pelevin in een toekomstroman EU Reich noemt, lijkt de Russische visie te zijn op mogelijke ontwikkelingen in Europa. 
Het fascisme lijkt weer salonfähig. Ullrich Mies schreef daar een boek over, Das 1x1 des Staatsterrors, der neue Fascismus der keiner sein will.
Er zijn twee soorten fascisme die zich tegenwoordig laten gelden, de eerste is die van diegenen - zeg maar de ‘populisten’ - die geen macht hebben maar soms wel behoorlijk agressief kunnen zijn, de tweede soort, meest gevaarlijke is die van de machthebbers die schrijver Ullrich Mies (Spiegel Bestseller Autor) in zijn boek der Neue Faschismus, der keiner seiner will, noemt. Deze machtigste vorm zal het populisme keihard aanpakken, links en rechts. Een situatie die te vergelijken is met het geschil tussen de SA en de SS in Duitsland in de jaren dertig vorige eeuw. De SA werd heel gauw met harde hand geliquideerd door de SS.
De situatie in de EU lijkt nu gelijkaardige trekken te vertonen, vooralsnog binnen perken. De huidige leiding van de EU blijft wel kiezen voor een totalitaire aanpak en stuurt zonder enige democratische onderbouwing aan op verdere oorlogvoering, escalatie en provocatie van Rusland en China. Dit houdt in feite in dat het haatzaaien in het westen vooroorlogse proporties heeft aangenomen. Het gaat deze keer niet om de joden maar om de Russen en de Chinezen die bestreden moeten worden. Het haatzaaien van populisten tegen immigranten valt hierbij in het niet.
Een nieuwe vorm van fascisme zal gebaseerd zijn op oorlogvoering, en het vereert nog steeds militarisme, machtsvertoon en het gebruik van geweld, en pleit voor een continue strijd om de eigen natie te kunnen doen ‘overleven’ te midden van andere staten (‘Lebensraum’ creëren zeiden de nazi’s). Daarvoor wordt een dreiging van buitenaf verzonnen en zelf veroorzaakt door escalatie en rechtstreekse aanvallen in andere landen.

De vraag is in welke richting de EU en de NAVO zich zullen ontwikkelen. We mogen hopen dat Rutte zijn gezond verstand gebruikt en terug gaat naar de internationale standaard voor onderhandelingen. Wat de EU-landen niet lijken te begrijpen is dat oorlog in Europa ook het doel is van de VS dat niet alleen een zwak Rusland, maar ook een zwakke EU wil. Vandaar de sabotage van Nordstream door de VS. Dat was een schot voor de boeg van de EU.
Het grote probleem hierbij is nog steeds de rabiate oorlogszucht van onze mainstream media, vooral in Nederland. Kennelijk verdienen ze daar ook veel geld mee. Een neoliberale maatschappij is een blijvende bron van humanitair verval.

Hopend op onderhandelingen,
Hetty

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://listcultures.org/pipermail/faircityamsterdam_listcultures.org/attachments/20240627/b0ebd17f/attachment.html>


More information about the faircityamsterdam mailing list