<Fair City Amsterdam> Consent factory

Natuurbescherming ZO natuurbeschermingzo at xs4all.nl
Sun May 12 09:33:25 CEST 2024


The Consent Factory

Een paar weken geleden zag ik twee Chinooks richting zuid (naar Gilze-Rijen?) vliegen. Grijsgroen, zonder kentekens. Met die typische dreun van hun twee rotoren, een geluid dat meteen herinnert aan Vietnam. Sinds een paar jaar heeft het Nederlandse leger twintig stuks van een nieuwe versie. Gaat het om het sensibiliseren van de bevolking voor uitbreiding van oorlogvoering met een ‘functie elders’ van minister Ollongren?

Vooral in Nederland werkt het ‘consent factory’ model als een geoliede machine; het is gewoon een virusvariant van het poldermodel.
Van hoog tot laag, van links tot rechts, onze media zijn gewoon gelijkgeschakeld. Vroeger kon je op AT5 af en toe nog een alternatief geluid horen, maar sinds onze burgemeesteres is aangetreden is het knudde. In de talrijke tv-talk shows (inzepen en talken) wordt dag na dag de waan van de dag gepropageerd. En een lol datte me hebbe.
Het verschil tussen de huidige leiding van de EU en de NAVO is flinterdun. Hoewel de consensus tussen de NAVO-landen nog ver te zoeken is, willen ze allemaal graag meedoen aan bendevorming, en is de roep om een georganiseerde maar illegale oorlog vrij unaniem. 

Belangrijk is vooral dat de huidige neoliberale nomenklatura de macht wil behouden en dat doen ze door het verstoren van democratische procedures, in de Tweede Kamer, op schreeuwerige manier, natuurlijk onder het mom van behoud van democratie. Van alle kanten worden de dissidenten, d.w.z. de politici die de geldende neoliberale normen niet meer accepteren, gedemoniseerd en hun politieke plannen onmogelijk gemaakt. De westerse wereld raakt juist gespeend van democratie.
Grote groepen mensen hebben genoeg van de politiek, van de afbraak van democratie en welzijn, van vrijheid van meningsuiting.
Mogelijk was de reactie op de Covid-maatregelen daar een specifieke reactie op, een laatste oproep ‘nu is het genoeg’.
Een paniekreactie; wat gebeurt ons nu?! Gebaseerd op het al jaren bestaande wegvallen van het vertrouwen in de politiek.

Op dezelfde manier worden onze gedachten en percepties van de wereld gemanipuleerd door overheden met weinig democratische ambities. Het gaat ook bij de oorlog in Oekraïne om de uitbreiding van de neoliberale overmacht met militaire middelen. Oorlog is iets dat gewone burgers niet meteen zien als noodzakelijk. Het moet hen opgedrongen worden en dat wordt het ook, op grote schaal.
Hoewel deel III van Hopkins’ essays vooral gaat over corona, heeft dit boek een mogelijk nog gevaarlijker voorspellend belang. Het fascisme kruipt waar het niet gaan kan. De rechtszaken die tegen Hopkins worden gevoerd, geven al aan dat het ook gaat om vrijheid van meningsuiting en pers, en dan gaat het vandaag de dag vooral om de steun aan rechtsextremische en neonazi groeperingen die door the powers that be misbruikt worden voor hun eigen doeleinden, terwijl ze met alle macht erop hameren dat hier geen sprake is van een fascistische ontwikkeling en dat diegenen die dat beweren aangeklaagd moeten worden. De feiten geven intussen wel aan dat godsdienstig en politiek extremisme vooral door regeringen gebruikt wordt om onwillige landen onder de knoet te houden.
Het is opvallend dat steeds meer gerenommeerde journalisten wereldwijd hun opinies en reportages niet meer kwijt kunnen in de grote media en kranten. Dat is een teken aan de wand.

Hopkins woont in Duitsland en is aangeklaagd voor de vergelijking met Nazi-Duitsland in zijn boek The Rise of the New Normal Reich. Hij is in eerste instantie vrijgesproken, maar er loopt een nieuwe zaak hierover. Dit boek gaat uitsluitend over de Covid-affaire.
https://sotospeak.substack.com/p/ep-206-cj-hopkins-compared-modern

The Rise of the New Normal Reich
Consent Factory Essays, Vol. III (2020-2021)
C.J. Hopkins

“Reluctant as some of us might be to acknowledge it, the majority of the masses in any society can be easily intimidated into mindlessly following orders and conforming to any new official ideology, regardless of how irrational or fascistic, if the “legitimate authorities” regardless of how irrational or fascistic, if the “legitimate authorities” governing that society have the will and the power to act in coordination to implement the new ideology by force. 
The German term for this “coordination” (or “synchronization”) of every aspect of society in accordance with official ideology is Gleichschaltung. The term is associated with the Nazis and their efforts to establish “national unity” after Hitler became chancellor in 1933. Every element of German society was subject to “coordination,” the government, the media, business, academia, scientific and health authorities, cultural and leisure activities, and so on. This “coordination” was not only imposed from above. Having perceived which way the wind was blowing, the masses carried out their own “self-coordination.” (The German term for this is Selbstgleichschaltung.) Hitler was amazed at how quickly it all went.”

Mijns inziens overdrijft Hopkins toch een beetje. We weten intussen dat er heel wat misgegaan is met de vaccins. Te snel goedgekeurd en aangekocht, dit alles op nogal ondemocratische manier, inclusief de nodige neoliberale verdienmodellen, ook voor een aantal politici in Nederland en de EU. De vaccins bleken maar zeer koststondig werkzaam. Na drie prikken binnen vrij korte tijd, waarvan bij mij de laatste met koorts en andere medische verschijnselen, bijna tot opname in een ziekenhuis leidde. Feit is ook dat ik daarna nog een paar keer covid gehad heb, wel milder van aard. Een vierde prik vond ik daarom niet aan te raden. 
Deze covid-affaire is nog lang niet afgelopen en het past niet dat tegenstanders de mond gesnoerd wordt.
https://www.freischwebende-intelligenz.org/p/predictive-programming-wenn-unterhaltung?publication_id=95541&post_id=144549175&isFreemail=true&r=9zg41&triedRedirect=true

Het grote gevaar van deze tijd ligt volgens mij eerder in de opkomst van het nieuwe fascisme, de totalitaire manier waarop miljoenen mensen in de verdomhoek gezet worden wegens hun nationaliteit of etnische afkomst. Wat Hopkins hierboven schreef klopt wel, maar heeft te maken met veel meer dan met covid. Het gaat om het ‘onschadelijk’ maken van iedereen die een andere mening heeft dan de officiële, en dan vooral inzake oorlog. Het ontkennen van de genocide in Gaza behoort tot gevaarlijke standpunten, omdat zo’n standpunt verhindert dat er maatregelen genomen of invloed wordt uitgeoefend om de systematische etnische zuiveringen, verdrijvingen en moorden die al decennia duren tegen de oorspronkelijke bevolking stop te zetten. Zo’n standpunt ondermijnt elke moraal en ethiek. Gelijkheid hoort te gelden voor elk oordeel over elke oorlog, niet enkel over de oorlogen tegen ‘onze vijanden’.

Op tv-kanaal Tagesschau Nachrichten hoorde en zag ik een Duitse reporter met een onverholen grijns kond doen van de komende installatie van de Duitse legereenheid in Litouwen. “Ein Vorkommando der Bundeswehr ist nach Litauen aufgebrochen. Es soll die dauerhafte Stationierung von etwa 5.000 deutschen Einsatzkräften in dem baltischen Staat vorbereiten. Deren Ausstattung jedoch reißt Lücken in die Einheiten hierzulande.”
Er is maar een kleine kosmetische zwenking nodig om van Duitsland weer de Führer te maken met een neo-nazistische lading richting Rusland. Dat is waar we ons druk om zouden moeten maken. De signalen zijn niet symbolisch meer zoals Emmanuel Todd mag denken, maar die simbolen staan voor een nieuwe werkelijkheid. 
“Liebe Mitbürgerinnen und liebe Mitbürger, wir sind heute in einer anderen Welt aufgewacht.” De revanche komt eraan. Het is geen kwestie meer van ‘wir haben es nicht gewusst’, maar van ‘wir wollen es nicht wissen’. We leven in tijden waarin informatie nog steeds beschikbaar is, maar er wordt hard aan gewerkt om zoveel mogelijk informatie weg te moffelen of te verbieden als zogenaamde ‘disinformatie’. De grootste leveranciers van desinformatie zijn overheden. Daarom is kritiek, ook en vooral indien ongemakkelijk of tegenstrijdig, van groot belang voor het voortbestaand van democratie en de mensheid. Stel je voor dat het mRNA toch de verkeerde aanpak blijkt van het coronavirus, dan zou het hebben van alternatieve vaccins in andere landen nog wel eens een laatste uitweg kunnen zijn.
Of gaat iedereen liever naar de komende aflevering van Amsterdam Open Air? Na protesten vorige jaren over het plaatsen van plastic planten op het ‘festivalterrein’, nu eindelijk echte planten? Misschien is het een idee om het aanwezige groen niet te vernielen.
https://vimeo.com/945314125

Groet,
Hetty


More information about the faircityamsterdam mailing list