<Fair City Amsterdam> Hoofdlijnenakkoord

Natuurbescherming ZO natuurbeschermingzo at xs4all.nl
Fri May 17 15:39:20 CEST 2024


Vier ‘kneusjes’ stonden zenuwachtig op het podium om hun hoofdlijnenakkoort voor te stellen.
Dat gaf ze in mijn ogen toch iets menselijks, kwetsbaars. Ze vertegenwoordigen de meerderheid, en met een laatste kwinkslag van de informateurs als belegen cliniclowns, dan maar allez hop aan het werk, meiden en jongens, mooi gelijk verdeeld.

1. In hun stuk ‘Hoop, lef en trots’ staan wel een paar mooie dingen, zoals punt 1 de bestaanszekerheid.
Maar dat kan enkel stapsgewijs; het eigen risico komt pas in 2027 aan bod. Tegen die tijd … we zullen het zien.

2. Asiel- en migratiestelsel: meer grip.
Dat wordt hels lastig als men ook kiest voor voortzetting van de oorlog in Oekraïne, want dan komen er sowieso meer vluchtelingen. Nederland (en andere EU-landen) krijgen voor geruime tijd, zoniet permanent, een groot blok aan het been, een rechts-extremistisch land, corrupt, verarmd, onhandelbaar, duur in onderhoud en bescherming, zonder toekomst.
Daarbij komt nog de verhoging van de uitgaven aan defensie, punt 9. Nadat we een groot deel van ons oorlogstuig al hebben weggegeven, moet er nieuw en nog duurder tuig aangeschaft worden.
In de eerste plaats wordt Nederland, noch de EU, bedreigd door Rusland, maar doet Nederland wel mee met oorlogshandelingen tegen Rusland. Wie is dan de agressor? Dit levert alleen maar meer vijandigheid op.
Van veiligheid is op die manier geen sprake meer, want wie wapens levert aan andere landen is voor anderen automatisch een vijand. Als dat bovendien ook nog illegaal is, zowel in NAVO-verband als nationaal, dan haalt dat ook de democratie, de vrede in de EU en de bestaanszekerheid van de bewoners in gedrang. De toekomst wordt onzekerder en onveiliger.
Een hogere eigen bijdrage eisen van ‘ontheemden’ uit Oekraïne kan slecht vallen bij mensen die door het westen in feite gedwongen werden om te vechten en volgens de EU-bobo’s vechten voor ‘onze normen en waarden’, hoewel die in werkelijkheid fors blijken af te wijken van onze normen en waarden. Wat haal je met Oekraïne in huis?
Het ging bijna goed mis in Canada:
https://www.theguardian.com/world/2023/sep/29/canada-nazi-history-trudeau
Dat was m.i. geen foutje, maar een bewuste push in een foute richting.
En dit maakt het alleen maar erger, het flirten met de heersende mentaliteit in Oekraïne;
https://open.substack.com/pub/activemeasures/p/antony-blinken-dines-at-nazi-restaurant?r=9zg41&utm_campaign=post&utm_medium=web
Maar ‘geen concessies aan de Kopenhagen-criteria voor lidmaatschap van de EU’ lijkt mij inderdaad noodzakelijk voor landen als Oekraïne.
Eerlijk gezegd had ik meer hoop en lef verwacht van de PVV, BBB en NSC omdat die eerder lieten blijken niet zo geporteerd te zijn voor oorlog. Ze zijn dus toch gelijkgeschakeld. Jammer. Teleurstelling.

3. Wonen: meer regie door het beperken van beroepsmogelijkheden (rechtszaken) en wegwerken van struikelblokken als beperkende regels. Lijkt dat niet erg op afbraak van de rechtsorde? Zie ook punt 7.

4. Een goede toekomst voor bedrijven en natuur: die botsen nu al schrikbarend, kan alleen maar erger worden.

5. Energie, klimaat: goed punt, maar oplossen wordt telkens lastiger.
De verplichting om vanaf 2026 bij het vervangen van de cv-ketels een – hybride – warmtepomp te installeren wordt geschrapt.
Zeer goed punt, want dat zou onder het vorige kabinet falikant fout afgelopen zijn door gigantische kosten met nauwelijks enige verbetering voor het milieu.
Maar ‘baas in eigen bedrijf’ lijkt mij een voortzetting, ja zelfs verergering van de bestaande situatie in de landbouw.

6. Toegankelijke publieke voorzieningen: prima, maar waar ga je die van betalen, als defensie voorrang heeft?

7. Goed bestuur en een sterke rechtsstaat: zeer goed, daar schreef Herman Tjeenk Willink al een boekje over 'Groter denken, kleiner doen': “De democratische rechtsorde is waarschijnlijk ons enig overgebleven gemeenschappelijk fundament. Meer geloofwaardigheid bij de overheid - onafhankelijkheid van de rechters - de nationale democratische rechtsorde kan niet zonder Europa.” Niet helemaal wat dit akkoord voorstelt, maar het gaat in de goede richting met een grondwetsherziening.

Een grondwetsherzieningsvoorstel tot het schrappen van het toetsingverbod in art. 120. De klassieke bepalingen van de Grondwet worden toetsbaar. Daar sta ik helemaal achter. Of de adviesfunctie van de RvS loskoppelen van de Afdeling bestuursrechtspraak een verbetering zou opleveren is mogelijk, maar niet meteen duidelijk.
Als geen ander werd ik na talrijke rechtszaken bij de Afdeling ermee geconfronteerd dat het ‘algemeen belang’ en alle rechten die opgesomd worden in de Grondwet door rechtbanken niet getoetst mogen worden en dat de Grondwet daarmee eigenlijk een lege huls is.
Huisvesting als recht is vastgelegd in de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens. Ook in de Nederlandse Grondwet staat dat de overheid de volksgezondheid in Nederland moet bevorderen en moet zorgen voor voldoende goede woningen. Maar dit recht is helaas niet afdwingbaar. Ook wat is vervat in de Europese wetgeving en verdragen, bijvoorbeeld het Verdrag van Aarhus betreffende toegang tot informatie, inspraak in besluitvorming en toegang tot de rechter inzake milieuaangelegenheden, is voor Nederlandse rechtbanken niet geldig. Zelfs gemeenteraden worden buiten het natuur- en evenementenbeleid van eigengereide burgemeesters gehouden.
Voor behoud van natuur moet je toch bij de EU zijn. In Nederland ging het falikant mis, zoals nergens anders in Europa. Het loslaten van de normen voor behoud van natuur zou desastreus zijn voor ons milieu.
Als dit akkoord onze nationale soevereiniteit wil behouden dan betekent dit waarschijnlijk dat het komende kabinet van plan is af te stappen van bestaande EU-verdragen om het reëel bestaande neoliberalisme verder te voeren dan nu al het geval is.
Dat betekent in tegenstelling tot wat men lijkt te willen in een paar van bovenstaande punten, dat goed bestuur en een sterke rechtsstaat ondermijnd zullen worden.

M.a.w. het is nodig om toch gaan te stemmen bij de komende EU-verkiezingen. En vanzelfsprekend ook tegen het door de burgemeester voorgestelde nieuwe beleidskader HoofdGroenStructuur. Dit laatste lijkt wel een opmaat voor het beleid van het komend kabinet.
En dat komt dan van een burgemeester uit de PvdA-Groenlinks stal.

Sterkte,
Hetty

Stichting Natuurbescherming ZO
https://vrijenatuur.blogspot.com/ <https://vrijenatuur.blogspot.com/>
http://www.heliam.net/Stichting/natuurbeschermingzo/blog/index.html <http://www.heliam.net/Stichting/natuurbeschermingzo/blog/index.html>
https://vimeo.com/showcase/6559427 <https://vimeo.com/showcase/6559427>






-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://listcultures.org/pipermail/faircityamsterdam_listcultures.org/attachments/20240517/39f1c825/attachment.html>


More information about the faircityamsterdam mailing list