<m2m-nl> Nieuw boek over Schipholbrand

Jo van der Spek M2M jo at xs4all.nl
Thu Oct 21 14:46:00 CEST 2010


In Trouw vandaag een voorpublicatie van het boek dat Bart Zuidervaart schreef i.s.m. Willem de Haan.
"De auteurs hadden  inzage in e-mailcorrespondentie tussen het personeel en de technische dienst (TD) van het complex. Bewaarders stuurden de TD in de maanden voor de brand tientallen berichten over verstopte doucheputjes, gebrekkig werkende cv-installaties, loszittende ramen, verbrande rookmelders, los zittende plafonds, kapotte celdeuren en niet functionerende sloten."

http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article3261907.ece/Personeel_cellencomplex_waarschuwde_directie_.html


Personeel van het cellencomplex op Schiphol-Oost, waar in oktober 2005 bij een brand elf gedetineerden om het leven kwamen, waarschuwde de directie enkele weken eerder voor een gebrek aan leiding en onervaren collega’s. 

Dat staat in het morgen te verschijnen boek ‘De Schipholbrand – reconstructie van een tragedie’ van de journalisten Willem de Haan en Bart Zuidervaart. Bewaarders die tijdens de brand van 26 oktober moesten optreden, waren onvoldoende getraind, waardoor ze fout op fout stapelden. Het lukte ze niet om alle cellen te openen, met fatale gevolgen.

In september 2005, enkele weken voor de brand, hield de directie een enquête onder het personeel. Werknemers vulden in dat ze meer leiding op de werkvloer wilden, beter ingewerkte collega’s, minder onervaren bewaarders en meer aandacht voor de brandveiligheid in het complex.

De auteurs hadden ook inzage in e-mailcorrespondentie tussen het personeel en de technische dienst (TD) van het complex. Bewaarders stuurden de TD in de maanden voor de brand tientallen berichten over verstopte doucheputjes, gebrekkig werkende cv-installaties, loszittende ramen, verbrande rookmelders, los zittende plafonds, kapotte celdeuren en niet functionerende sloten. 

Op de ochtend voor de brand meldde het personeel over de later afgebrande vleugel K: „Wij hebben hier lekkage bij cel 26, er komt water uit de meterkast. Zouden jullie hier naar kunnen kijken?” 

De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde in september 2006 dat ’er minder of geen slachtoffers te betreuren waren geweest als de brandveiligheid de aandacht van de betrokken instanties zou hebben gekregen’. Drie jaar later werd een Libische gedetineerde veroordeeld wegens brandstichting. Twee bewaarders en de gevangenisdirecteur werden aanvankelijk verdacht van dood door schuld, maar gingen uiteindelijk vrijuit.

In ’De Schipholbrand’ komen voor het eerst een betrokken bewaarder, een nabestaande, de brandweer en het Openbaar Ministerie uitgebreid aan het woord. Hoewel de rechtbank als het gerechtshof niet geloofden in opzettelijke brandstichting, houdt het OM er rekening mee dat de Libiër toch expres brand stichtte in zijn cel. „We hebben het alleen niet kunnen bewijzen”, zegt officier van justitie Martin Onderwater


http://www.nu.nl/binnenland/2360768/personeel-schiphol-oost-waarschuwde-leiding.html-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://listcultures.org/pipermail/m2m-nl_listcultures.org/attachments/20101021/cecc165d/attachment.html>


More information about the m2m-nl mailing list