<Fair City Amsterdam> BELANGRIJK! FW: Doorzon convenant

daniel Bosch danbosch at hotmail.com
Wed May 23 16:13:35 CEST 2018


Als voorzitter van HV Westerpark heb ik enkele malen meegemaakt dat corporaties informatie met elkaar delen die door d huurder niet te controleren was en is.

Het gevolg hiervan is dat huurders niet of met zeer grote moeite konden en kunnen verhuizen.

Aan de verhuurdersverklaring moeten eisen worden gesteld nu bepaalt de corporatie wat en hoe ze het invullen.

Met de AVG die in werking treedt per 25 mei heeft de huurder recht op inzage van zijn of haar dossier ook al bestaat die niet.

Hebben jullie i.v.m. de A.V.G. al een brief gekregen wat de corporaties (en Gemeente ) wel of niet bewaren van de huurdersgegevens en op welk manier het opgeslagen wordt?


Groet Daniel


________________________________

Onderwerp: FW: Doorzon convenant


Dag Daniël,



Hieronder de reactie van onze juridische afdeling op het Doorzon-convenant.





Met vriendelijke groet,



Frank Agterkamp

Consulent









[LogoWoonbond-email]



Woonbond regio West

020-5517700



doorkiesnummer 020-5517782

werkdagen ma, di, wo, en do

www.woonbond.nl





Het convenant als structureel samenwerkingsverband heeft een basis in artikel 20 Wet politiegegevens. Hiervoor is wel vereist dat de gemeente expliciet aangeeft voor welk doeleinde zij de gegevens van de politie nodig heeft, en het lastige is dat eventuele onrechtmatige privacyschendingen vaak pas achteraf aan het licht komen.



Het lijkt mij  raadzaam om als huurdersvereniging in Amsterdam eventuele meldingen uit de praktijk te monitoren en zonodig te melden bij zowel de politie als de gemeente of corporatie. Als de gemeente niet goed kan motiveren voor welk specifiek doel zij informatie opvragen bij de politie, dan zou de politie het verzoek moeten afwijzen. Omdat landelijk beleid in deze ontbreekt over de wettelijke grondslag van het verstrekken van persoonsgegevens door de politie aan gemeenten, is er nu nog sprake van verschillend  beleid per gemeenten. De interpretatie blijft nu dus nog voorbehouden aan privacyjuristen bij politie en gemeenten en er zal onduidelijkheid blijven bestaan totdat er landelijke afspraken worden gemaakt. https://hetccv.nl/onderwerpen/informatiepositie-gemeenten/privacyuitwisseling-persoonsgegevens/



Als men het convenant an sich wil laten toetsen aan privacy wet- of regelgeving, ontkomt men er niet aan om concrete voorbeelden (bovenstaande meldingen) te noemen.



Overigens is het niet zo dat op grond van het convenant, verhuurders zonder toestemming van de huurder een verhuurdersverklaring mogen opvragen bij andere verhuurders of om het politiedossier bij de politie. De gegevens mogen slechts opgevraagd worden ten behoeve van een bestuursrechtelijke of civielrechtelijke procedure tot ontruiming van een zittende huurder, of ter beëindiging van onrechtmatig gebruik.

Zie bv. de uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland d.d. 18 april 2013, http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBNNE:2013:BZ7896 , waarbij de rechter oordeelde dat een woningcorporatie in Woningnet  geen strafrechtelijke informatie over een  woningzoekende (die eerder was ontruimd vanwege hennepteelt) mocht verwerken. In casu konden alle aangesloten woningcorporaties uit de inschrijving afleiden dat de woningzoekende voorheen was ontruimd op grond van hennepteelt. Deze verwerking was verboden alsdus de rechter vanwege strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens.



Omdat dit met name een privacygerelateerde kwestie is, raad ik dhr. Bosch bij verdere vragen aan om eventueel contact op te nemen met Privacy First: www.privacyfirst.nl<http://www.privacyfirst.nl> .







Van: daniel Bosch [mailto:danbosch at hotmail.com]
Verzonden: vrijdag 13 april 2018 16:00
Aan: Frank Agterkamp
Onderwerp: Doorzon convenant



Hallo Frank hoe is het?

Ik stuur je een convenant door die Gemeente, corporaties en de politie hebben getekend.

Wat denken jullie ervan en wat kunnen we ertegen doen?



Daniel
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://listcultures.org/pipermail/faircityamsterdam_listcultures.org/attachments/20180523/ab469e4b/attachment.html>
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: image001.png
Type: image/png
Size: 12585 bytes
Desc: image001.png
URL: <http://listcultures.org/pipermail/faircityamsterdam_listcultures.org/attachments/20180523/ab469e4b/attachment.png>
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: convenant_doorzon_januari_2017.pdf
Type: application/pdf
Size: 90283 bytes
Desc: convenant_doorzon_januari_2017.pdf
URL: <http://listcultures.org/pipermail/faircityamsterdam_listcultures.org/attachments/20180523/ab469e4b/attachment.pdf>


More information about the faircityamsterdam mailing list