<Fair City Amsterdam> Hijskranen en andere extreme prijzen ...

Natuurbescherming ZO natuurbeschermingzo at xs4all.nl
Sat Aug 17 11:03:05 CEST 2019


Re: privatisering van bossen en natuurgebieden
Een deel van het NNN, NatuurNetwerk Nederland, voorheen EHS, Ecologische hoofdstructuur is al overgedragen aan de domeinen van prof. van Vollenhoven. Hij zal daar vast goed zorg voor dragen. Maar of wij daar heen kunnen zonder beperking is zeer de vraag.

Wat nog aan NNN bestaat in Amsterdam wordt in feite niet als natuurgebied erkend, maar misbruikt als evenementenrterrein ten behoeve van festivals als Amsterdam Open Air, onderdeel van LiveStyle, een Amerikaanse multinational (voortzetting van SFX Entertainment). Deze constructie is in feite nog handiger dan volledige privatisering.
Het onderhoud en de infrastructuur worden volledig betaald door de overheid, in dit geval de provincie en de gemeenten die deelnemen aan het recreatieschap Groengebied Amstelland. Voor een klein bedrag worden de terreinen verhuurd. Maar de balans van GGA blijft negatief. Er zijn elk jaar tekorten. De miljoenenopbrengst van een festival met 20.000 bezoekers per dag gaat voor het grootste deel naar het buitenland.
Het Gaasperpark wordt binnenkort voor miljoenen heringericht, de ransuilen (beschermde dieren) zijn al verdreven uit het park door de festivals en de spechten hebben geen leven meer. 
https://vimeo.com/338716362 <https://vimeo.com/338716362>
Gevolg: steeds meer eikenprocessierupsen. Bestrijding van de plaag op kosten van de belastingbetalers, terwijl vogels het teveel aan rupsen graag en gratis opruimen.

De Amsterdammers betalen miljoenen voor onderhoud van het park en de lusten zijn voor AOA.
Onze natuur is inderdaad het laatste wat nog geprivatiseerd kan worden, en dat proces is al een tijd aan de gang. Het is een nieuwe soort kolonisering. Je neemt geen bezit van het land, maar laat de inboorlingen betalen voor het onderhoud en maar plukt wel de vruchten van de festivals. Toegang alleen voor betalende klanten. De openbare ruimte is niet openbaar meer. De huidige ‘groene en democratische’ coalitie is van plan om het NNN definitief af te schaffen. Ruim baan voor de barbecuërs die de houten banken gebruiken als stookplek voor hun vuurtjes.

Groet,
Hetty
Stichting Natuurbescherming ZO
http://www.heliam.net/Stichting/natuurbeschermingzo/blog/index.html <http://www.heliam.net/Stichting/natuurbeschermingzo/blog/index.html>



On 17 Aug 2019, at 10:21, Patrice Riemens <patrice at xs4all.nl> wrote:


Aloha,

re: "Voor een slordige 4.000 euro per nacht huur je bij Airbnb een ­vijfsterrenhijskraan. Het ijzeren gevaarte aan de oude NDSM-scheepswerf aan het IJ stond al twintig jaar leeg toen het in 2013 voor één euro werd gekocht door ondernemer Edwin Kornmann en werd omgebouwd tot privé-hotel."

Alweer een mooi voorbeeld hoe het 'neo-libertarian c(r)apitalism' om zich heen grijpt, alles oppeuzelt, en het weer terugkotst in de vorm van obsceen geprijsde diensten of produkten.

Het ombouwen van kranen tot hotelkamers begon bmw als een ludiek/artistiek experiment, in, naar ik meen, Stavoren. Die 'kraankamer' was toen voor, gellof ik, iets van 100 gulden per nacht te huur. Nu zijn kranen stukken professioneler geworden en is de lol voor de modale avontuurlijke toerist eraf (maar niet voor '1%'!)

'Vroegah' kon je liften. Nu heb je blabla-car. Idem met het project 'couch surfen', waar je om niet bij vreemden kon overnachten als je maar beloofde diezelde faciliteit aan anderen aan te bieden. Nu heet dat AirBnB, kost het (veel) geld, en wordt steeds professioneler (waarom sluit AirBnB profi's niet uit?).

En zo zijn er veel meer voorbeelden te noemen. Ondertussen wacht ik bv. met spanning de dag af dat alle bossen en natuurgebieden geprivatiseerd worden, en de toegang alleen met een app en tegen betaling mogelijk is. Ondenkbaar? Wacht maar! ...

Ciaoui, p+2D!

_______________________________________________
faircityamsterdam mailing list
faircityamsterdam at listcultures.org
http://listcultures.org/mailman/listinfo/faircityamsterdam_listcultures.org

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://listcultures.org/pipermail/faircityamsterdam_listcultures.org/attachments/20190817/428e4d92/attachment.html>


More information about the faircityamsterdam mailing list