<Fair City Amsterdam> HNA (Huurders Netwerk Amsterdam) formeel opgericht

abraham vega abrahamsash at hotmail.com
Thu Mar 14 03:59:46 CET 2019


Dag Faircity mensen


Op 9 maart 2019 in Aristozalen, Sloterdaijk Amsterdam, kwamen er een stuk of 50 mensen bijeen, WOON en Woonbond personeel inclusief (10 mensen).

Na maandenlang bijeenkomsten vanaf de zomer 2018 en aan het eind (om 16:00 uur ) van een lange reeks vergaderingen op 9 maart, waar men de puntjes op de i poogden te plaatsen werd de HNA formeel opgericht.

28 organisaties uit naïviteit en onder druk van de subsidieaanvraag termijn (bezwaar in dit geval) van de gemeente te halen hebben deze de HNA oprichting ondergetekend. Zij vertegenwoordigen een stuk of in totaal niet meer dan 3.000 huurders.

De samenwerkingsovereenkomst en de statuten van de stichtingsakte zijn geformuleerd zoals ik gevreesd heb. Deze dagen worden de definitieve teksten geherformuleerd door een notaris aan de hand van de laatste opmerkingen opgebracht tijdens deze laatste oprichtingsbijeenkomst.

De bestuurders en commissarissen worden de baas van de HNA. Formeel gezin huurders spellen daar een symbolische bijrol omdat een netwerk deelnemers heeft maar geen rechtspersoon is en dus geen leden heeft dat iets juridisch kunnen opleggen.

Ik ben het volledig oneens met het oprichten van een netwerk annex stichting die alle huurders in de stad moet vertegenwoordigen omdat de mensen waarover het gaat (de huurders ofwel de leden) geen enkele zeggenschap hebben in een stichting, waardoor de leden, de huurders, monddood worden gemaakt.

Er wordt nagestreefd om deze netwerk in 5 jaar tijd om te vormen tot een vereniging. In 5 jaar tijd kan de gemeente Amsterdam totaal onverhinderd, met goedkeuring van de HNA (oftewel WOON en Woonbond) en de FHC (oftewel de Federatie van Woningcorporaties) dus, Amsterdam in de verkoop plaatsen voor de hoogste bieder. Alles hangt van de kwaliteit van de deelnemende huurders organisaties af of wij een sociale koers gaan varen of een liberale koers. Helaas, al bij aanvang zijn er 28 huurdersorganisaties met een ondemocratisch structuur akkoord mee gegaan, dat voorspeld weinig goeds voor de huurders in Amsterdam.


Mijn persoon werd tijdens de oprichtingsbijeenkomst niet verhindert van deelname, maar vanaf december tot vandaag – een zeer cruciale periode voor het bepalen van de richting van de HNA- werd ik wel verhinderd.


Deze stichtingsbestuur met daarboven een raad van toezicht, feitelijk, door WOON en Woonbond benoemde "commissarissen" en bestuurders met een benoemingstijd van VIER JAAR is naar mijn mening rampzalig voor huurders. De eisen die aan deze leden worden gesteld (ze moeten een soort doorgewinterde vergadertijgers zijn) doen denken aan baantjesjagers (omdat dit geen onbezoldigde personen zijn) die je overal in besturen ziet verschijnen. Kennelijk moeten mensen solliciteren uit een bepaalde hoek, waarmee dan gemakkelijk allerlei besluiten genomen kunnen worden. Dit zijn vrijwel altijd personen die geen passie hebben voor de huurders (de leden) maar wel passie hebben voor hun salaris en hun carrière en gevoelig zijn voor vriendjespolitiek, de financiële industrie en vastgoed industrie. Onder andere hieraan is de HA te gronde gegaan.

Nogmaals, ik denk dat het hele concept van een stichting niet deugt in dit geval en daarom moet NÚ vervangen worden en niet over 5 jaar, door een doodgewone vereniging die opkomt voor alle huurders, maar vooral voor de sociale huurders. Er moeten wel duidelijke waarborgen opgeschreven zijn in de statuten tegen corruptie en belangenverstrengeling.

Als de Woonbond en stichting !Woon dat zo graag wil organiseren of zelfs een betaalde opdracht heeft gekregen van de gemeente met een vette subsidiepot (400.000 euro) dan moet er ook iets tot stand kunnen komen dat de huurders werkelijk vertegenwoordigt en macht geeft.

Het is een schandaal dat ze wegkomen met het oprichten van een “maçonnieke” -achtig (netwerk van mensen dat het belang van de elite behartigen om eigen positie te waarborgen of in de netwerk carrière te maken) manipulatieve stichting, z.g. voor de huurders, maar in werkelijkheid om de subsidie (ruim 600.000 euro per jaar) op te strijken en de zeggenschap van de huurders te ondermijnen maar vooral om het belang van de elite te behartigen.

HNA moet doodgewoon een vereniging worden met rechtmatige leden en met een rechtmatig bestuur die allen de statuten ( met duidelijke statuten tegen corruptie en belangenverstrengeling ) gelezen hebben en ondertekend, voor 1 jaar benoemd in de jaarvergadering met een raad van toezicht die de statuten gaat handhaven, ook voor 1 jaar benoemd, die raad van toezicht functioneert eveneens als commissie van onderzoek van alle besluiten en het (financiële) jaarverslag.

Enig wat nog ontbreekt is de goedkeuring van de gemeente Amsterdam en wethouder Laurens Ivens (SP). Helaas, ook de gemeente is een  speculerende partij, niet veel anders dan andere speculanten.  De gemeente maakt winsten met de WOZ waarde, grondprijzen en splitsingsvergunningen o.a. en is geneigd dus om een liberaal koers te varen in plaats van een sociale koers. Het is alsof de gemeente geen burgers instituut in dienst van burgers (belasting betalers o.a.) is, maar eerder een privé onderneming. Wethouder Laurens Ivens heeft duidelijk geprofileerd als een liberale wethouder dat het belang van de gemeente, de financiële industrie en de vastgoed industrie behartigd heeft ten koste van de huurders. Als een wethouder zijn termijn af is, meestal 8 jaar dan gaan ze verder carrière maken in de overheid zoals in de Tweede Kamer of de EU of in het bedrijfsleven, althans zolang ze zich goed hebben gedragen en verdienstelijk hebben getoond voor het belang van de elite. Kortom, een sociale HNA is niet bevorderend voor speculaties en liberale carrières. Dat betekend dat de HNA hoogstwaarschijnlijk wel goedgekeurd zal worden.

Desondanks, zolang er geen beter alternatief zich aandient, ik zal actief blijven binnen de HNA bij alle werkgroepen en activiteiten.

Ik hoop van harte ongelijk te krijgen. De tijd zal leren.

Vriendelijke groet,

Abraham



-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://listcultures.org/pipermail/faircityamsterdam_listcultures.org/attachments/20190314/f73da4ac/attachment.html>


More information about the faircityamsterdam mailing list