<Fair City Amsterdam> een stad als beleggings portefeuille?

Natuurbescherming ZO natuurbeschermingzo at xs4all.nl
Tue May 26 13:00:10 CEST 2020


Nou, Patrice, de gemeente heeft een grote vrijheid om de WOZ-normen te bepalen en is altijd blij met de inkomsten. Nu wordt de woningmarkt voor een groot deel beheerst door mensen die zwart geld wit willen wassen. Hoe hoger de waarde, hoe beter voor hen. De gemeente kan in elk geval de belasting op de WOZ-waarde vastleggen en aanpassen. Daarin kan onderscheid gemaakt worden tussen eigenaars-bewoners (voor het leven) en speculanten.
De normen worden hoofdzakelijk bepaald door de (deels frauderende) vastgoedsector, die voordeel heeft bij stijgende WOZ-waarden.
De markt werkt maar al te goed, maar niet in het voordeel van de gewone burgers.
Zelfs de PvdA had het al decennia geleden over ‘wooncarrière’, d.w.z. iets kleins kopen om het een jaar later te verkopen met winst voor een ander mooi pandje, de woonladder.
Ja, de privatisering van zowat alles tot en met de openbare ruimte is door links niet gestopt. Ivens meent het goed, maar het is een gevecht tegen windmolens in deze coalitie.

Groet,
Hetty
Stichting Natuurbescherming ZO
http://www.heliam.net/Stichting/natuurbeschermingzo/blog/index.html <http://www.heliam.net/Stichting/natuurbeschermingzo/blog/index.html>
On 26 May 2020, at 12:47, Patrice Riemens <patrice at xs4all.nl> wrote:

Dag allemaal,On 2020-05-26 10:40, Natuurbescherming ZO wrote:
> Zou het helpen als de WOZ-waarde beter in de hand gehouden wordt door
> de gemeente? Dan wordt er m.i. minder gespeculeerd.

Ik weet niet of zou helpen, dwz hoe zou het helpen? Maar bmw is de gemeente ook niet vrij in het bepalen vd methodologie om de OZ waarde vast te stellen.

> Hetty
> On 26 May 2020, at 09:03, Bart Klaar <burospelen at gmail.com> wrote:
> ter info,
> https://www.trouw.nl/binnenland/amsterdamse-wethouder-ivens-strijdt-tegen-wonen-als-beleggingsproduct~bd79c21b/

Ik word heel verdrietig van dat soort texten. Maar goed je moet pragmatisch blijven en zeggen 'liever laat dan nooit' ipv te roepen dat het te weinig en te laat is. Wat het eigenlijk ook is, punt.

En van dit soort 'voortschrijdend inzicht' ter linker zijde word ik eigenlijk, ook niet goed. Heel veel maatregelen die of uit de linkse koker kwamen, of -vaker- het resultaat waren van 'onvermijdelijke' politieke compromissen, vallen m.i. in wat ik het 'NewYorkse parkeer gebod' noem, nl "Don't even _think_ about it!' Dwz het feit dat je dat ooit bepaalde beleidsmaatregelen (privatisering vd woningmarkt bv) hebt kunnen bedenken cq accepteren, en nu daarop terugkomt (meestal met een hoost aan zelf-ontschuldigende argumenten) maakt je al niet meer presentabel.

Dat 'de markt niet werkt' in een (groot) aantal contexten is al heel lang opgemerkt en benadrukt door economen, planners, sociologen, enz enz. Voor een heel eenvoudige rede: de markt werkt namelijk _heel goed_ - voor bepaalde groepen en instanties, die heel 'toevallig' ook bovenaan de maatschappelijke lader staan. Geen wonder dus dat de regering (zeker deze) 'aarzelt' om bepaalde -voor de hand liggende- regulerende maatregelen te nemen, dan wel er heel lang overdoen om te 'onderzoeken' wat het zou moeten doen.

'In geouwehoer kan je niet wonen' zei Jan Schaeffer al - maar dat was 'vroegah'. Nu zijn we veel verstandiger en wel-overwogen, niet waar?

Ciao Ciao, p+2D!

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://listcultures.org/pipermail/faircityamsterdam_listcultures.org/attachments/20200526/9277aee2/attachment.html>


More information about the faircityamsterdam mailing list