<Fair City Amsterdam> Het Groene Veld in mei

Het Groene Veld nieuwsbrief hetgroeneveld at gmail.com
Wed May 3 11:18:12 CEST 2023


Blijf op de hoogte van alle activiteiten op het Groene Veld

View this email in your browser (https://mailchi.mp/0680d75ecdf6/groeneveldinmei?e=63cdab456e)
Logo

Wat een mooie spetterende maand mei ligt er voor ons op Het Groene Veld. We hebben een  enorme variëteit aan activiteiten en evenementen. We zijn oprecht trots op de kleurrijkheid van het programma aanbod voor veel verschillende doelgroepen. In deze nieuwsbrief beperken we ons tot enkele highlights. Kijk op onze website (https://hetgroeneveld.amsterdam/agenda/) om het hele maandprogramma te zien. Je kan je in ieder geval mee laten slepen in het muzikale universum van Ultraphauna of de dub van Trinity Roots Dance Spring. Er is weer een maandelijkse buurtborrel en weet dat je elke vrijdag mee kan helpen onze permacultuurtuin gevolgd door veganistische dis in het restaurant. Kom langs en inhaleer de bijzondere cultuur in het explosieve groen aan de rand van onze stad!


** Kinderpret: in je element ‘aarde’.
------------------------------------------------------------

We nodigen kinderen tussen 6 en 12 jaar uit bij ons op en in de aarde op het Groene Veld! We ontdekken hoe vruchtbare aarde ontstaat met behulp van hele kleine vriendjes… Wie waren in de oude tijden de goden en godinnen van de aarde? Deze zaterdag is het tijd om te zaaien, te werken met speksteen, je voeten in de aarde te zetten, het ondergrondse leven van bomen te weten te komen en een natuurbeschermer spirit te maken van klei.

Kom genieten van deze tweede keer van een nieuwe reeks: In Je Element! Ouders zijn welkom. Ieder Element is los van elkaar te bezoeken. Zaterdag 6 mei van 14:00 - 17:00. Lees hier verder (https://hetgroeneveld.amsterdam/event/in-je-element-aarde/)

Papaya Kuir’s Festival Sudarico

Welkom op Papaya Kuir’s grootste feest tot nu toe:  Festival Sudarico!

Een nacht van zoet, plakkerig, zweterig collectiefplezier. We willen de queer en trans latinx gemeenschap hier in Nederland vieren door een bad ass line-up samen te brengen: DJ SLIM SOLEDAD uit Brazilië, DJ IVICORE die de Venezolaanse vibes brengt en DJ 20 UÑAS met roots uit Peru! Arribael ritmo, abajo las fronteras! Blastthe rhythm, blast the borders.

Als je een vluchteling bent en naar het feest wil komen, kunnen we helpen met de reiskosten en het toegangskaartje. We zoeken ook vrijwilligers! Mail ons (mailto:papayakuir at gmail.com?subject=null&body=null) als je wil helpen.  Zaterdag 6 mei van 19:00 tot 04:00 uur Lees hier verder (https://hetgroeneveld.amsterdam/event/festival-sudarico/)

Ik ontmoet mij

Al ruim tien jaar maken vrouwen uit collectieve culturen contact met zichzelf in de lichaamsgerichte training ‘Ik Ontmoet Mij’. Deelnemers  krijgen handvatten om de regie over hun eigen leven en gezondheid te nemen. ‘Ik Ontmoet Mij’ is een training waar deelnemers door emotioneel lichaamswerk contact leggen met hun eigen wensen en grenzen. De training wordt georganiseerd door stichting Malak (https://stichtingmalak.com/) enFemale Economy. (https://femaleeconomy.nl/werk/in-t-veld/ik-ontmoet-mij/) De training vindt plaats op: 11, 18, 25 mei, 1, 8, 15, 22, 29 juni en 6 en 13 juli Lees hier verder (https://hetgroeneveld.amsterdam/event/ik-ontmoet-mij/2023-05-11/)

Filastine & Nova, live documentaire en concert

In een live documentaire performance die video, muziek en verhaal combineert, delen de kunstenaars Filastine & Nova de reis van Arka Kinari. Arka Kinari is een zeilschip van 70 ton en getransformeerd tot een platform om alarm te slaan voor de klimaatcrisis. Ontdek wat er gebeurt als een schurken galerij van activisten, makers en kunstenaars om de beste redenen op een vreselijk idee komen. Subversief en meeslepend. Alles wat je je had voorgesteld over de wildheid van de zee wordt bevestigd. Artivism in the high seas. Vrijdag 12 mei 2023 van 20:00 tot 02:00. Lees hier verder (https://hetgroeneveld.amsterdam/event/filastine-nova/)

2000Motels play’s Zappa

Frank Zappa-fans opgelet! 2000Motels brengt namelijk de mooiste Zappa-composities naar Het Groene Veld. Dit Nederlands/Italiaanse septet eert Frank Zappa’s muziek  met de grootst mogelijke respect, vol plezier en energie. Met een twee uur durende set spelen zij stukken uit verschillende perioden van de componist.

Vrijdag 26 mei van 21:00 - 23:30 Lees hier verder (https://hetgroeneveld.amsterdam/event/2000motels-plays-zappa/)


** Kennismaken met een atelierhouder:
------------------------------------------------------------

Kirsten Heshusius

Kirsten (43) is op Het Groene Veld met een nieuw leven begonnen. Ze is vanaf het begin betrokken bij deze vrije plek in Amsterdam Noord. Haar atelier is in het Magazijngebouw, aan de achterzijde. Ze heeft haar plek helemaal eigen gemaakt en samen met anderen zelf gebouwd. Dakramen verlichten een grote werktafel. In handige kaststellingen staan bakken en kratten met stoffen, gereedschap, mooie stukjes hout en andere materialen.

In samenwerking met andere makers wil ze de programmering op het Groene Veld verrijken met kunstperformances, theater en multidisciplinaire voorstellingen.

Lees hier verder (https://hetgroeneveld.amsterdam/kirsten-heshusius/)

Terugblik:

Koningsdag op Het Groene Veld & ADM op NDSM

Voorafgaand was er druk geflyerd in de buurt en ook op de sociale media kon je er niet meer om heen, dit jaar was er vrijmarkt op Het Groene Veld. Wij waren er helemaal klaar voor. Maar was de buurt dat ook? Tot een uurtje of negen ’s ochtends was dat best spannend, maar vanaf dat moment begon het terrein vol te stromen. Slierten buurtbewoners gingen op weg naar Het Groene Veld.

Naast de vrijmarkt was er een sport- en spelveldje en het was genieten van de energieke, frisse, jonge band Zaphyria. Onthoud die naam! Sommige ADM-ers hadden hun deuren geopend, bijvoorbeeld om de basistechniek van keramiek te leren. Tussendoor is er veel met buurtbewoners gepraat om te horen wat ze vonden van de dag en van Het Groene Veld. Veel van hen gaven aan dat ze er voor het eerst waren. Daar gaan we wat aan doen! Want iedereen is welkom op Het Groene Veld, op alle dagen van de week. Dat de zon juist op Koningsdag besloot lekker te schijnen was de kers op de taart. Missie geslaagd!

Maar ook op het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord was het een grote happening. Daar stond midden op het terrein het ADM-podium met een volle programmering van Gypsy Punk tot Jungle, break core en nog veel meer. De kracht van de tegencultuur kon je daar sterk beleven. Een echt volkspodium waar geen plaats was voor oordelen en exclusiviteit.  Een volle bak van gezelligheid met een rebels tintje waar af toe bekende slogans vielen zoals: Geen woning, geen koning!

Free Community yoga

Terwijl de lente bloeit op Het Groene Veld kan je ook wat tijd besteden aan het bloeien van je lichaam en geest. De zachte vinyasa yogales wordt begeleid door Ceb, een van onze buren en vrijwilligers van Green Ass Garden. Iedereen is welkom .Ceb beoefent al meer dan 15 jaar yoga. Ze heeft gezien hoe yoga een manier kan zijn om toegang te krijgen tot diepere niveaus in jezelf, zowel fysiek als spiritueel, en deelt dit graag met anderen.

Zondag 28 mei 11.00-12.00uur

De legendarische Toasters en Fajadja

The Toasters, opgericht in de Lower East Side van NYC in 1981, is de langst bestaande Amerikaanse SKA-formatie. The Toasters zijn legendarische vernieuwers, makers en vormgevers van muziek en we zijn supertrots ze op het Groene Veld te presenteren.

Fajadja is een band uit Amsterdam die sinds 2017 op podia en festivals in de Amsterdamse underground scène speelt. De band maakt voornamelijk hiphop, funk en reggae en staat bekend om zijn baszware geluid. Fajadja is ook nauw verbonden met lokale doelen in de stad en wil de reputatie van Amsterdam als veilige haven voor nieuwe ideeën en creatieve gemeenschappen behouden. Op deze dag presenteren ze hun nieuwe EP ‘To live a damn fable’.

HappyMonday 15 mei 2023.Lees hier verder (https://hetgroeneveld.amsterdam/event/happy-monday/)


** Ontwikkelingen op het Groene Veld
------------------------------------------------------------

Op ons grote terrein is permanent wel wat te doen. In de laatste maand hebben we de metershoge bramenstruiken met stammen van wel 5cm dik tussen de oude monumentale silo’s weggehaald. Een hels karwei maar gelukkig hebben we machines én vele handen. Nu is de grond gevlakt en ingezaaid met gras. De aan ons geschonken kersverse boompjes zijn gepland en dit deel van Het Groene Veld is klaar voor de zomer!

Een minder frisse klus was het aanpakken van het 3 km lange rioolstelsel dat gedeeltelijk was dicht geslibd. Met een compacte gecombineerde hogedruk en vacuüm unit hebben we in twee weken tijd alle putten, kolken en leidingen leeggezogen en alles stroomt weer soepel door!

Samen met de kersverse gebruikers van het Magazijngebouw hebben we dit verwaarloosde pand opgeknapt: van ramen, deuren en verwarming voorzien en lekvrij gemaakt. Zij zijn inmiddels lekker aan de slag!

Ondertussen is Stadsdeel Noord begonnen met plannen te maken voor de herontwikkeling van Het Groene Veld en dat heeft geleid tot kritisch commentaar van buurtbewoners en de ADM community, die Het Groene Veld tot 1 oktober 2024 huren van de gemeente Amsterdam. Lees & luister hierover meer in de media:

Opnieuw dreigt ontruiming voor voormalig ADM-kraker (https://www.at5.nl/artikelen/219446/opnieuw-dreigt-ontruiming-voor-voormalig-adm-krakers-maar-we-hebben-nog-hoop) , AT5, 12 maart 2023

Buurtbewoners: "Wel ADM’ers, geen warmtecentrale (https://www.parool.nl/amsterdam/omwonenden-het-groene-veld-presenteren-eigen-plan-voor-gebied-wel-adm-ers-geen-warmtecentrale~b283aee8/) , Parool, 24 maart 2023

Interview met buurtbewoner Gaston Remmers (https://radiobovenij.amsterdam/podcast/230326_1.mp3) , Radio Boven IJ, 26 maart2023

Cultuur en recreatie in plaats van nooit besproken energiecentrales (https://www.rodi.nl/amsterdam-noord/reader/40478#p=4) Noord AmsterdamsNieuwsblad, 29 maart 2023

Buurt wil dat ADM'ers kunnen blijven in Noord (https://www.at5.nl/artikelen/219766/buurt-tegen-hulpwarmtecentrale-adm-amsterdam-noord) AT5, 30 maart 2023

Het Groene Veld: je eigen gang mogen gaan, maar wél samen met de buurt (https://publications.hva.nl/bewogen-stad-9/portret-het-groene-veld)

Bewogen Beeld, HVA, april 2023

Interview met buurtbewoonster Anouk van der Jagt en ADM’er Hay Schoolmeesters (https://radiobovenij.amsterdam/podcast/230430_2.mp3) RadioBoven IJ, 30 april 2023

Want to change how you receive these emails?You can update your preferences (https://gmail.us20.list-manage.com/profile?u=e22d5a0ec95cf5a4dd6044b51&id=8cb95d1c47&e=63cdab456e&c=65ce122108) or unsubscribe (https://gmail.us20.list-manage.com/unsubscribe?u=e22d5a0ec95cf5a4dd6044b51&id=8cb95d1c47&e=63cdab456e&c=65ce122108)
Logo
http://eepurl.com/hXSHZX
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://listcultures.org/pipermail/faircityamsterdam_listcultures.org/attachments/20230503/357389a0/attachment-0001.html>


More information about the faircityamsterdam mailing list