<Fair City Amsterdam> Blik met ons terug op het jubileumjaar

Ruigoord kantoor at ruigoord.nl
Tue Jan 23 13:06:04 CET 2024


 

 DIT WAS HET JUBILEUMJAAR 

Een halve eeuw van creativiteit, verbinding en grenzeloze expressie vierden we op ons Ruigoord afgelopen jaar. Vijftig jaar Ruigoord, een levendig testament van kunst, vrijheid en gemeenschap. Het jubileum bracht een kleurrijk gezelschap samen, bestaande uit pioniers, kunstenaars en vrije geesten die gedurende deze vijf decennia de ziel van Ruigoord hebben gevormd. 

Het jubileum was niet alleen een viering van het verleden, maar ook een vooruitblik op de toekomst. Vijftig jaar dienden als inspiratiebron voor een voortdurende reis van verbeelding, vrijheid en gemeenschap op Ruigoord. Samen hebben we ervoor gezorgd dat de magie van Ruigoord nog minstens 25 jaar zal voortduren. Laten we, gevoed door deze geschiedenis, doorgaan met het koesteren van dit unieke stukje paradijs. 

  STAATSSECRETARIS GUNAY USLU OPENDE ONS JUBILEUMJAAR MET OPENBARE WERKEN 

 

Na lange voor-bereiding kon bij het begin van Openbare Werken eindelijk het jubileum-jaar worden geopend. Op 12 mei 2023 werd meteen de nieuwe Poort van Ruigoord in gebruik genomen door staatssecretaris Gunay Uslu. Zij knipte een lint door, zoals het hoort.

De nieuwe Luchtbus was ook hoofdpersoon. Met trouwe bestuurder Rudolph Stokvis voerde hij een feestelijke processie aan in de richting van de kerk. De staatssecretaris was uitgenodigd door Anita Janssen. 

Met beiden werd onderweg een vrolijk bezoek gebracht aan het atelier van Elsje Stroetinga en Rob van Tour. De optocht in prachtige kostuums en met dansers en muzikanten had inmiddels de kerk bereikt. Daar hield Han Bakker, gewaardeerd adviseur van Ruigoord, een toespraakje waarmee het open atelierweekeinde Openbare Werken officieel werd geopend. En daarmee was ook het gehele jubileumprogramma aangevangen. Het jaar waarin Ruigoord begon aan een nieuwe periode van 50 jaar. Op naar de 100!

  BURGEMEESTER FEMKE HALSEMA KREEG EEN RONDLEIDING DOOR RUIGOORD 

De laatste keer dat de burgemeester van Amsterdam in Ruigoord was, is inmiddels 12 jaar geleden. Eberhard van der Laan bezocht destijds het dorp. Hij sprak vol lof over het 'Ruigoordse denken' en sprak de hoop uit dat dit de ontwikkeling van de Haven van Amsterdam op positieve wijze zal beïnvloeden.  Nu was het onze huidige burgemeester Femke Halsema die het dorp verblijdde met haar bezoek. Na een rondleiding over het terrein en een bezoek aan de Kerk, waar ze de muurschilderingen als één van de eerste bezoekers heeft kunnen aanschouwen, heeft ze in aanwezigheid van verschillende atelierhouders geluncht in de Salon om kennis te maken met de dragers van ons internationale cultureel erfgoed en de bakermat van de Amsterdamse Vrije Ruimte..

 SPINVIS ONTVANGT DE RUIGOORD TROPHEE TIJDENS VURIGE TONGEN  

Vurige Tongen 2023 betoverde Ruigoord met een rijk programma van diverse acts, waarbij ruim 400 kunstenaars het terrein vulden. Spinvis werd met eer overladen met de Ruigoord Trofee, het ontvangst was een symbolisch hoogtepunt. Het veelzijdige programma, verspreid over diverse podia, bood een rijke mix van betoverende performancexs en inspirerende workshops. In de Salon werden verhalen verteld en poëzie gedeeld, terwijl de Tipi en Yurt een speelveld werden voor creatieve expressie voor alle leeftijden. Het evenement belichaamde de geest van Ruigoord als een culturele vrijhaven, waar kunstenaars en bezoekers, ongeacht hun leeftijd, samenkwamen in een levendige viering van diversiteit en creativiteit.

  

HET NIEUWE TERREIN WERDT GEOPEND MET EEN EXTRA BIJZONDER SOLSTICE FESTIVAL  

Op Ruigoord vieren we de langste dag van het jaar, de Zonnewende of 'Solstice', gezamenlijk dansend onder de magistrale stralende zon. Ons Solstice festival is al 25 jaar een terugkerend fenomeen in de Ruigoordse zomerfestivals.  Het was dan ook een bijzonder mooi moment om voor het eerst de Ruigoordse Hoogvlakte te openen voor het publiek. Nog meer plezier gaf het ons dat deze mooie dag een onderdeel was van de vele vieringen rond onze 25ste verjaardag tijdens het jubileumjaar.  

Solstice-festival bracht een internationale transcendentale line-up samen voor het jubileumjaar. Na een speciale Ruigoordiaanse zonnewende ceremonie, schitterde het podium met live-optredens van onder andere: Atmos (Zweden), Scorb (VK), Hypogeo (Italië), Daksinamurti (Duitsland), en Yudhisthira (Noord-Macedonië). DJ-sets werden verzorgd door Lucas (VK), Goa Jonas (Duitsland), Psibindi (VK), Liquid Ross (VK), Back to Mars (Nederland/Brazilië), LX-D (Duitsland), Jakaan (Nederland), en Nykkyo Energy DJ (Spanje/Nederland). 

 

WISDOM KEEPERS, RUIGOORD & SNOWAPPLE CREËREN 'THE WATER SONG' 

Inheemse “wisdom keepers” uit de hele wereld hebben Ruigoord ontdekt als een plek in Europa waar ze zich thuis voelen. Door uitwisseling van kennis en muziek hebben we een sterk verbond gevormd, waarmee we op vrolijke wijze actie voeren. 

Tijdens 50 jaar Ruigoord ontstond er creatieve samenwerking met snowapple collective, inheemse vrouwen en vele vriendinnen van Ruigoord.  

Het resultaat was een schitterend lied “watersong”, een watertempel en een hartverwarmende videoclip door filmster Keri Pickett. Inmiddels is deze ruim 60.000 keer bekeken en is het lied uitgevoerd in Mexico-city door het inheemse orkest Mujeres del Viento Florido.  

En wij gaan door, voor volgend jaar staat een tournee op het programma waarbij we Europe gaan trakteren op onze Joyfull Actions Roadshow.

 HET NIEUWE RUIGOORD, EEN OASE VAN VERWONDERING  

Afgelopen jaar hebben we de groene kunstroute Ruigoord – Oase van Verwondering geopend. Ruim 30 kunstprojecten zijn door heel Ruigoord te ontdekken, bezoeken en beklimmen. In het meertje tussen de ateliers kronkelt het waterwezen Hydra, van kunstenaar Zoro Feigl. De kerk kreeg een metamorfose.  Ze werd van binnen beschilderd door Gijs Frieling en verrijkt met een aantal vruchtbaarheidsbeelden van Femmy Otten. Op het nieuwe festivalterrein verrees een nieuwe Artist Residency door Atelier Van Lieshout met een ondergrondse schuilkelder. Een wandeling door Ruigoord brengt je langs nog tientallen andere bijzondere kunstprojecten, waarvan een 10-tal van kunstenaars die atelierhouder zijn op Ruigoord.

 

[https://eds5.mailcamp.nl/url.php?subid=5v8m87z7gy32&nstatid=68x4wx97j&info=n9w3d0v&L=17321&F=T] De Oase van Verwondering werd uitgelicht in een uitzending van AVRO NUTEZIEN, dit zorgde ook dit najaar voor dagelijks veel bezoekers aan Ruigoord.  Iedere zondag organiseren we rondleidingen door Ruigoord, haar geschiedenis en de kunstprojecten. Ruigoord is in zekere zin al 50 jaar de proeftuin voor groene projecten en het Symbioceen. Milieufilosoof Glenn Albrecht die afgelopen zomer de keynote spreker op het Ruigoord Symposium was,  bedacht de term voor het Symbioceen. Een tijdperk waarin mens, natuur en technologie met elkaar een nieuwe balans creëren, om het huidige tijdperk (met de menselijke impact) het antropoceen op te volgen.  Ruigoord blijft gesitueerd in het hart van haven en industrie actief als laboratorium voor pionierend anders denken en doen. In 2024 zal Oase van Verwondering weer een aantal nieuwe kunstprojecten krijgen en werken we samen met Snowapple en RE_NATURE Festival voor kunst en natuur.

  HET JAARLIJKSE FUTOROLOGISCHEINTERNATIONALE SYMPOSIUM 

Free Cultural Spaces Amsterdam heeft succesvol het 10e Futurologisch Symposium Vrije Culturele Ruimtes georganiseerd, samen met Ruigoord en Paradiso. Dit jaar stond het thema in het teken van 'Free Cultural Spaces naar het Symbiocene?'  

Het symposium richtte zich op de stappen die cruciaal zijn om het symbioceen te bereiken, waarin mens, natuur en technologie samen een nieuwe balans creëren. Glenn Albrecht, een filosoof, was de keynote spreker en pleitte voor de overstap van het antropoceen naar het symbioceen, waar de mens niet langer centraal staat en de natuur niet langer wordt uitgebuit.  Het symposium was een groot succes. Het symposium maakte deel uit van het programma ter viering van 50 jaar Ruigoord. Gezien de gedeelde geschiedenis van Ruigoord en Paradiso, beide oorspronkelijk kraakpanden en vrije ruimtes, was het voor Paradiso een vanzelfsprekende keuze om deel te nemen aan dit succesvolle symposium.

 DE BEELDENROUTE TIJDENS LANDJUWEEL FESTIVAL, DE OFFICIELE VERJAARDAG VAN RUIGOORD!  

Dit jaar was de Beeldenroute van Landjuweel opnieuw het middelpunt van het festival. Om 23:00u opende Davi's met een indrukwekkende performance op het hoofdpodium. In tegenstelling tot andere jaren volgden we de route tegen de klok in richting de dijk. 

De route weerspiegelde dit jaar de rijke geschiedenis van Ruigoord, de unieke sfeer en stonden we ook stil bij de toekomst. Zo kwamen de bezoekers langs de “Plofzone” waar we vierden dat Ruigoord nog 25 jaar door mag. Bezoekers biechtten daar zonden op voor het vloeibare sacrament uit de gasgekoelde tank en proostten op een levendige toekomst in de kerk. We passeerden ook "Corpus Acrobatics" waar een Ei / OVO het symbool was voor de oer van het leven en creativiteit. De acrobate werd uit een reusachtig ei geboren en onderging een metamorfose van oervogel naar vogelmens. Dit symboliseerde het ontstaan van creatie, vergelijkbaar met Ruigoord als broedplaats voor makers. Onderweg kwamen we langs kunstenaars zoals de Beeldjutters, Nebulist, La bastarda compagnie, Spinsekt, Electric Circus, Ethernal Rythm en vele Ruigoordse kunstenaars. Een bonte tocht, aangetrokken door de zappelin die fonkelde in de nacht.

  

LALALAND! THE MAGIC OF INDIA 

Begin juli was Ruigoord omgetoverd tot LaLaLand - the Magic of India. En de temperaturen liepen op. Want het weekend zat vol prachtige Indiase muziek, dans, theater, film, comedy, spoken word en meer. Families genoten van de diverse voorstellingen en de veelzijdigheid aan optredens. En natuurlijk van het uitgebreide yoga programma, het heerlijke eten, het tropische weer en de Indiase sfeer. Heel bijzonder was de 'Felix Room’. Daar vond, ter nagedachtenis aan de vader van de Indiase muziek in Nederland en conservator etnomusicologie  Felix van Lamsweerde, een top klassieke muziek programmering plaats. We weten zeker dat ook Felix intens genoten heeft vanuit de wereld waar hij nu is. Volgend jaar weer! Op 29 en 30 juni 2024 kan iedereen zich weer op Ruigoord onderdompelen in de magie van India. Vol verrassingen. Vol liefde. Vol magie. 

OCTET VAN HET CONCERTGEBOUW ORKEST OP RUIGOORD 

In een historische primeur voor Ruigoord, ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum, betraden acht leden van het Koninklijk Concertgebouw Orkest de kerk. Het uitverkochte programma omvatte twee betoverende uitvoeringen van octetten van Mozart en Beethoven, met originele stukken zoals Mozarts in c klein en Beethovens in Es groot.

 De nieuwe schilderingen van de kerk, gemaakt door Gijs Frieling, boden een intieme sfeer voor deze muzikale reis. 

Het was ook gunstig weer, dus het tweede gedeelte verplaatste zich naar buiten, waar de klanken van verschillende aria's de atmosfeer op het terras verrijkte. Dit uitzonderlijke evenement markeerde een gedenkwaardig moment in de muzikale geschiedenis van Ruigoord.

 DE AFSLUITER VAN 50 JAAR RUIGOORD: HET BALLONNENFEEST!   

Nieuwe bezoekers van het Ballonnenfestijn denken vaak dat de naam te maken heeft met de ballonnetjes met joints eraan, die de hele nacht op de feestgangers neerdalen. Een vergissing, want deze naam verwijst naar het Amsterdams Ballon Gezelschap anno 1972. Een bonte groep creatieve geesten, met wortels in de revolutionaire jaren 60. Het doel: festivals en happenings organiseren in de geest van de homo ludens (De Spelende Mens). Het Amsterdams Ballon Gezelschap wil de stem van “Magies Sentrum Amsterdam” levend houden. Daarvoor is Ruigoord een ideale plek gebleken. Onze culturele vrijhaven heeft het ABG liefdevol opgenomen. Sinds begin jaren 80 organiseren wij ieder jaar op 28 december een spectaculair ritueel In Paradiso. Elk jaar een statement over een prangend onderwerp, van Zero-intolerance tot Uitburgering, van 50 jaar atoombom tot de Werkelijke loosheid.

 

De dood van onze onvolprezen Rudolph was natuurlijk een slag, maar tot onze grote vreugde Is de belangstelling van oude en nieuwe Ballonhappeners groter dan ooit. De energie is adembenemend. Het onderwerp was ditmaal: Natuurlijke Intelligentie en kunstmatige intelligentie boeit tientallen kunstenaars, die deze mega-happening vorm gaan geven. Het is een bijna legendarisch ritueel dat steeds weer aantoont de vrije creatieve geest levend en wel is. 

De toekomst van het ABG is in goede handen!

 

 VRIJWILLIGERS, BEDANKT! VOOR DE FANTASTISCHE INZET TIJDENS HET JUBILEUM JAAR 

Aan het einde van dit prachtige feestjaar kijken wij met trots terug op al het harde werk dat is verricht op de festivals, actiedagen en daarbuiten. Dit succesverhaal is mede mogelijk gemaakt door onze toegewijde groep vrijwilligers, waaronder de bijzondere groep die zich heeft ingezet voor het eetbaar landschap. [https://eds5.mailcamp.nl/url.php?subid=5v8m87z7gy32&nstatid=68x4wx97j&info=n9w3d0v&L=17322&F=T] De groengroep vrijwilligers heeft met passie en toewijding Ruigoord verrijkt met een bloeiend en eetbaar landschap. Afgelopen jaar hebben alle vrijwilligers, inclusief deze groep, Ruigoord weer in het zonnetje gezet. Vrijwilligers, bedankt! 

Wil je deel uitmaken van de grote  Ruigoord evenementen? Meld je dan aan als vrijwilliger en [https://eds5.mailcamp.nl/url.php?subid=5v8m87z7gy32&nstatid=68x4wx97j&info=n9w3d0v&L=17323&F=T] Klik hier. We kijken ernaar uit om alle vrijwilligers te verwelkomen, met een speciale voorkeur voor degenen die zich willen inzetten voor minimaal twee festivals. Voor onze festivalvrijwilligers is er een unieke kans om deel uit te maken van de dynamiek en magie die onze evenementen kenmerken. Blijf op de hoogte van het laatste vrijwilligersnieuws en word lid van de facebookgroep: [https://eds5.mailcamp.nl/url.php?subid=5v8m87z7gy32&nstatid=68x4wx97j&info=n9w3d0v&L=17324&F=T] R[https://eds5.mailcamp.nl/url.php?subid=5v8m87z7gy32&nstatid=68x4wx97j&info=n9w3d0v&L=17324&F=T] uigoord Vrijwilligers.

 

Is Ruigoord een plek waar jouw hart sneller van gaat kloppen? En wil je ook dat we tot in de eeuwigheid kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en wordt vriend van Ruigoord!

[https://eds5.mailcamp.nl/url.php?subid=5v8m87z7gy32&nstatid=68x4wx97j&info=n9w3d0v&L=11319&F=T]  Meld je hier aan!

De projecten en vieringen van het jubileumjaar in Ruigoord zijn mogelijk gemaakt door de onschatbare bijdragen van de Vrienden van Ruigoord. Hun toewijding en financiële steun hebben een cruciale rol gespeeld bij het realiseren van diverse initiatieven en evenementen die het karakter en de geest van Ruigoord hebben gevormd. Of het nu gaat om festivals, kunstprojecten of de ontwikkeling van het eetbaar landschap, de Vrienden van Ruigoord hebben consistent blijk gegeven van hun betrokkenheid bij het behoud en de bloei van deze unieke culturele vrijhaven. Elk project van het jubileumjaar draagt de stempel van hun genereuze ondersteuning, en we zijn diep dankbaar voor hun voortdurende betrokkenheid bij de toekomst van Ruigoord. Zonder de Vrienden van Ruigoord zou de creativiteit, vrijheid en gemeenschap in ons dorp niet zo succesvol en gedenkwaardig zijn geweest.

[https://eds5.mailcamp.nl/url.php?subid=5v8m87z7gy32&nstatid=68x4wx97j&info=n9w3d0v&L=8171&F=T] [https://eds5.mailcamp.nl/url.php?subid=5v8m87z7gy32&nstatid=68x4wx97j&info=n9w3d0v&L=8171&F=T] Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hebt ingeschreven,

Vriend van Ruigoord bent of een van onze evenementen hebt bezocht.Je bent ingeschreven met het emailadres [mailto:faircityamsterdam at listcultures.org] faircityamsterdam at listcultures.org 

[https://eds5.mailcamp.nl/unsubscribe.php?subid=5v8m87z7gy32&ccode=dzd158731l7wt7j5xx0w51xvhxzegdg076mqcg07l7xwvygnu2zz333j8njdiq5ol&lid=0702854&nstatid=68x4wx97j&nid=dv11w43jv&info=n9w3d0v] Uitschrijven

[https://eds5.mailcamp.nl/modifydetails.php?subid=5v8m87z7gy32&ccode=dzd158731l7wt7j5xx0w51xvhxzegdg076mqcg07l7xwvygnu2zz333j8njdiq5ol&lid=0702854&nstatid=68x4wx97j&nid=dv11w43jv&info=n9w3d0v&F=default] Profiel Aanpassen 

Copyright 2023 - RuigoordAlle rechten voorbehouden
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://listcultures.org/pipermail/faircityamsterdam_listcultures.org/attachments/20240123/768b9447/attachment-0001.html>


More information about the faircityamsterdam mailing list