<Fair City Amsterdam> De Nieuwe Wereld

Natuurbescherming ZO natuurbeschermingzo at xs4all.nl
Thu Mar 21 13:51:29 CET 2024


Van iemand kreeg ik een tip over het gesprek van Ad Verbrugge met Jeffrey Sachs. Een zeer goed interview.
https://www.youtube.com/watch?v=iwwg347oYvs <https://www.youtube.com/watch?v=iwwg347oYvs>

Verbrugge had het over het verschil in standpunten vanuit de Baltische landen met hun ‘kwalijke’ ervaringen met de voormalige Sovjet-Unie en die van andere Europese landen. Sachs wees erop dat de wereld er nu heel anders uitziet; de Sovjet-Unie heeft zichzelf opgeheven, het communisme is afgezworen en de grenzen zijn opengesteld inclusief de vereniging van de DDR met de BRD. Dat is nogal wat. Geen enkel begrip in het westen voor deze positieve ontwikkelingen.

Maar ik betwijfel sterk of de Sovjet-Unie zo’n schadelijke invloed had op de Baltische landen. De scheepswerven in Polen werden zwaar gesubsidieerd door de SU en er was dus werk. Na het verbreken van de banden ontstond er een zware crisis in Polen, de werven werden gesloten, als niet rendabel in een neoliberale maatschappij, met als gevolg werkloosheid en armoede.
Er heerste in Polen altijd al vijandigheid tegen de SU, maar dat was in het geheel niet het geval voor de andere Baltische landen als Estland, Letland en Litouwen.

Hierover een persoonlijke waarneming. Ik was in 1990 voor een taalcursus aan de Uppsala Universitet, net op het moment van de Golfoorlog. Onze groep bestond uit zo’n vijfentwintig deelnemers uit heel Europa en de VS. De oorlog werd daar in de les besproken met bijna het unanieme standpunt dat het ging om een oorlog om olie. Er was één deelneemster uit een van de Baltische staten, als ik me niet vergis uit Letland, die achter de VS stond. Estland en Letland hebben overigens zich een jaar later onafhankelijk verklaard.

In de gesprekken over onze eigen situatie kwam naar voren dat de (nog jonge) Letse studente wel vrijwillig dienst had genomen in het Russische leger. Vanzelfsprekend werd haar gevraagd waarom ze dat had gedaan. Haar antwoord was ‘iedereen deed dat’. Met andere woorden, het was een normale keuze zonder enige verdachte of negatieve connotaties. Dat bleek na de onafhankelijkheid helemaal omgezwaaid te zijn. Om tot de EU toegelaten te worden moesten de standpunten radicaal gewijzigd worden.

In elk geval was er in de Baltische staten geen enkele sprake van zwaar lijden onder de knoet van de Sovjet-Unie.
Er woonden daar veel Russen, en de Russisch sprekende bevolking is nog steeds actief daar. Baltische schrijvers schreven in het Russisch en werden zo bekend. De literatuurgeschiedenis van bvb Joeryj Lotman wordt nog stees heruitgegeven. Russen in dit gebied koesteren hun taal, gaan bijvoorbeeld op zondag naar lezingen in het Russisch over nieuwe boeken. De Russische cultuur is verweven met al die voormalige Sovjetrepublieken. Isaak Babel was een Oekraïener geboren in Odessa. Odessa behoort dus eigenlijk tot de Russische cultuursfeer en maakt onderdeel uit van de geschiedenis van de Sovjet Unie. De trappenscène in Odessa in de film Pantserkruiser Potjomkin is bekend.

Odessa behoort voor de Russen tot hun cultuurgebied. Dat Poetin Odessa voorlopig niet bezet heeft ligt m.i. aan zijn begrip voor het feit dat Oekraïne een haven nodig heeft. Maar als de escalatie van de oorlog door het westen nog verder gaat dan vrees ik dat zijn standpunt kan veranderen. Het wordt in elk geval niet gezien als een gebaar van welwillendheid. Nu is het nog mogelijk dat Odessa bij Oekraïne blijft. Als Macron daar Franse troepen gaat legeren dan zou Poetin ook daar kunnen ingrijpen. Het westen heeft geen gevoel voor signalen van begrip en respect voor Oekraïne van de tegenpartij. Dat is niet in het belang van de EU. Maar dat inzicht in de standpunten van andere landen is wel iets dat de EU en vooral de VS dringend zullen moeten leren.

Nog zo’n voorbeeld van plotse ommezwaai, van Wendehälserei, is dit:
https://friedliche-loesungen.org/en/feeds/kaja-kallas-und-ihr-vater-geschichte-einer-wendehalssippe <https://friedliche-loesungen.org/en/feeds/kaja-kallas-und-ihr-vater-geschichte-einer-wendehalssippe>

Europa heeft geen idee van wat er aan de hand is of hoe hier zonder kleerscheuren uit te komen is. En de VS heeft geen enkele wil of zin om van zijn hegemonie af te stappen.
Ondertussen gaat men in Oekraïne stug door met het neerhalen van standbeelden en het wijzigen van straatnamen in die van Oekraïense nazi-collaborateurs.

Groet,
Hetty





-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://listcultures.org/pipermail/faircityamsterdam_listcultures.org/attachments/20240321/e62c4c83/attachment.html>


More information about the faircityamsterdam mailing list