<Fair City Amsterdam> [DKIM] De Europa-wide huisvesting crisis - en een vd ergste is in Amsterdam ...

Natuurbescherming ZO natuurbeschermingzo at xs4all.nl
Mon May 6 16:25:47 CEST 2024


Hoi Patrice,

Tja, het kapitalisme; kennen wij die uitdrukking nog?
Het was in het jaar des Heeren 1999 dat de Derde Weg verordend werd in een conferentie ergens in de VS met de kopstukken Clinton, Blair, Schroeder, Kok en nog een aantal Europese leiders, allemaal 'sociaal-democraten' of andere ‘democraten'.
Sindsdien bestaat het ‘kapitalisme’ feitelijk niet meer. Maar zelfs onze mainstream media erkennen nu dat het een doodlopende weg was.
https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/de-doodlopende-derde-weg

De derde weg bleek een neoliberale weg van deregulering, privatisering en marktwerking. Er werd bezuinigd op de overheid, want de markt zou het wel regelen. Het kapitalisme werd overgenomen door de Derde Weg.
Samen met het kapitalisme is ook de ‘arbeider’ verdwenen. Waar die nog stiekem aanwezig was, na het verdwijnen van de kapitalistische bastions van Neerlands industrie, RSV, DAF, de scheepswerven, Fokker, … en Popfoto, is hij kleine ondernemer geworden, zelfstandige ondernemer. Dan heb je van den arbeider nog nauwelijks last, was kennelijk de gedachte.
Tegelijk werd een beroep gedaan op goedkopere werknemers uit de omringende landen voor wat er nog over was van industrie. 

Wie beschouwt zichzelf nu nog als arbeider? De sociaal-democratie werd geneoliberaliseerd. De arbeider wil een auto, geen dafje.
Intussen zitten we wel met een extra probleem dat niet op te lossen lijkt.
De immigratie nam toe, maar wordt vanuit neoliberaal perspectief nog steeds beschouwd als goed voor de economie. 
Dat heeft jaren goed gewerkt, met dank aan de Italianen, maar sinds ettelijke jaren is immigratie eerder het gevolg van oorlogen en armoede. De hulp aan ontwikkelinglanden werkte niet, het neoliberalisme wenste koloniën, geen ontwikkelde landen elders.
Jammer genoeg bleek ook ‘wir schaffen das’ niet te werken, want het neoliberalisme veroorzaakte geen welvaart elders, en er werd samen met big bro door Europese landen driftig oorlog gevoerd. Eigen schuld dus.

De neoliberaal - die zich vooral hoedt voor de term ‘oligarch’, want die is voor vijandige buitenlanden - grist alles weg wat ie te pakken kan krijgen en verdeelt dan een klein stukje van zijn rijkdom om ervoor te zorgen dat werknemers zich geen arbeiders meer voelen maar voldoende auto’s kunnen kopen om hun welvaart mee te tonen. Maar ook dat wordt steeds lastiger. De opvang van immigranten lukt niet meer, geen huizen genoeg, en ook het brood wordt duurder. Hoe kan het ook anders, als je overal oorlog wil voeren, en alles in het werk stelt met gigantische kosten, om andere landen te ruïneren. De immigranten stromen weer toe. Und wir schaffen es nicht mehr.
Denn wir fahren, [wieder einmal] denn wir fahren,
Denn wir fahren gegen Russeland, gegen Russeland.

De nieuwe variant van den arbeider is nog wel goed genoeg om op te draven voor het nieuwe kolonialisme. De laatste arbeider zou beschermd moeten worden als uitstervende soort.

Hetty



On 6 May 2024, at 10:46, Patrice Riemens <patrice at puscii.nl> wrote:



Hola Aloha,

Vanochtend opende The Guardian met de woonramp in de EU, gevolg van jarenlang van wat ik een 'markt-stalinistisch' beleid noem. Waar vervolgens extreem-rechts profiteert door migranten als de oorzaak ervan aan te wijzen (doet me denken aan hoe 'n vriend van mij het kapitalisme omschreef: je hebt een tafel met tien broodjes en aan tafel zit een kapitalist, een arbeider en een werkeloze, cq migrant. Kapitalist grist negen vd tien broodjes weg en roept tegen de arbeider 'pas op! hij gaat jouw broodje jatten!").

https://www.theguardian.com/news/article/2024/may/06/fix-europe-housing-crisis-risk-fuelling-far-right-un-expert-warns

https://www.theguardian.com/news/article/2024/may/06/higher-costs-and-cramped-conditions-the-impact-of-europes-housing-crisis

https://www.theguardian.com/news/article/2024/may/06/netherlands-amsterdam-next-level-housing-crisis

ook de moeite waard, de VN Mensenrechten/Huisvesting rapporteur over Nederland:

https://www.ohchr.org/en/press-releases/2023/12/netherlands-should-urgently-assert-right-adequate-housing-all-un-expert

Happy Monday!
p+7D!&H!


_______________________________________________
faircityamsterdam mailing list
faircityamsterdam at listcultures.org
http://listcultures.org/mailman/listinfo/faircityamsterdam_listcultures.org

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://listcultures.org/pipermail/faircityamsterdam_listcultures.org/attachments/20240506/0259a33a/attachment.html>


More information about the faircityamsterdam mailing list