<Fair City Amsterdam> De hypocrisie ten top

Aja Waalwijk aja at wittereus.net
Sun Sep 8 22:58:55 CEST 2019


Dank je wel Menno, 

Duidelijke taal. Dit statement is te verspreiden tijdens het symposium FCS of kan wat mij betreft in het Engels worden voorgedragen tijdens de eerste avond. 

Groet, Aja

From: Menno Grootveld 
Sent: Saturday, September 7, 2019 11:02 PM
To: faircityamsterdam at listcultures.org 
Subject: <Fair City Amsterdam> De hypocrisie ten top

https://www.parool.nl/columns-opinie/femke-halsema-tegenstander-van-kneiterlinks~b5f94ccb/

Beste allemaal,

Ik liep al een tijdje rond met de prangende vraag welk begrip er nu het beste past bij de huidige gang van zaken in Amsterdam. Ik heb het dan niet alleen over het uiterst merkwaardige en discutabele beleid van dit zogenaamd "progressieve en groene" college van B&W, maar ook over de manier waarop daarover in de (lokale) media wordt bericht. Gisteren bedacht ik dat dat begrip "hypocrisie" moet zijn - dat ik daar niet eerder op gekomen ben! - en vandaag werd dat meteen bevestigd toen ik bovenstaand commentaar van Ruben Koops in Het Parool las. Femke haalt Cohen en Van der Laan moeiteloos rechts in met haar uitspraken over kraken en We Are Here, terwijl haar partijgenoten in het college en de gemeenteraad vreselijk hun best doen om hun natuurlijke achterban van zich te vervreemden door de Lutkemeerpolder onder een laag zand te willen bedelven. Koops lijkt het intussen allemaal geamuseerd te bekijken, en neemt het tussen de regels door op voor onze "eigenwijze" burgemeester die hardop durft te zeggen "wat heel Nederland denkt, maar in Amsterdam revolutionair is." Geen wonder dat Het Parool gisteren weigerde mijn ingezonden stuk over de Lutkemeerpolder te plaatsen, dat ik jullie uiteraard niet wil onthouden:De Lutkemeerpolder moet groen blijvenIngeklemd tussen Osdorp en Schiphol ligt een fantastische groene polder, de Lutkemeerpolder. Er wordt nog echte akkerbouw bedreven, want het is vruchtbare kleigrond, en er is onder meer een biologische zorgboerderij gevestigd. Begin deze week was deze polder het toneel van een treurige ontruiming door de Amsterdamse politie.

Wat was er aan de hand? Activisten hadden in een deel van de polder een tentenkamp opgeslagen uit verzet tegen de plannen van de gemeente Amsterdam en de luchthaven Schiphol om op deze plek een bedrijventerrein te vestigen. Hen was aangezegd dat ze uiterlijk maandagochtend verdwenen moesten zijn, en toen bleek dat ze dat niet gedaan hadden, greep de politie in. Mensen werden (soms redelijk hardhandig) van het terrein verwijderd en de tuintjes die buurtbewoners daar in de voorgaande maanden met veel liefde hadden aangelegd werden op brute wijze omgeploegd.

Het is hoog tijd dat aan deze waanzin een einde wordt gemaakt. Anderhalf jaar geleden is in Amsterdam na de laatste gemeenteraadsverkiezingen een college aangetreden dat zichzelf progressief en groen noemt, en duurzaamheid hoog in het vaandel draagt. Voortdurend worden er allerlei goede (en minder goede) ideeën op de stad losgelaten om de boel te vergroenen en te verduurzamen, waarbij steevast (en terecht) verwezen wordt naar de klimaatcrisis. Het storten van zand in een groene polder ten behoeve van een bedrijventerrein verhoudt zich daar uiterst slecht toe.

De argumenten die het “progressieve, groene” college van B&W aanvoert om deze plannen toch door te zetten is dat het te veel geld zou kosten om er een streep door te halen, dat de afspraken reeds lang geleden zijn gemaakt, en dat het een “circulair, klimaatneutraal” bedrijventerrein wordt waar ook nog ruimte is voor de zorgboerderij.

Maar dit zijn stuk voor stuk drogredenen. Als “geld” het leidende motief blijft, ook als het om het aanpakken van de klimaatcrisis gaat, kunnen we beter meteen ophouden. Dan is dit Brazilië in het klein. Daar wordt sinds het aantreden van de ultra-rechtse president Bolsonaro het Amazone-oerwoud in recordtempo platgebrand omdat dat nodig zou zijn voor de “economische ontwikkeling” van het land.

Als afspraken die in het verleden gemaakt zijn ondanks voortschrijdende inzichten toch niet teruggedraaid kunnen worden, waar kiezen we onze stads- (en land-)bestuurders dan nog voor? Als je in je verkiezingsprogramma hebt staan dat je de stad wilt vergroenen, kun je het niet maken om je na de verkiezingen te verschuilen achter eerder gemaakte afspraken. Ook niet als je coalitiegenoten (lees: D66) dat zo graag willen. Dan moet je ruggengraat tonen en opkomen voor je principes.

En ten slotte: dit betekent niet dat je het vermaledijde bedrijventerrein vervolgens moet gaan proberen te verkopen als “circulair” en “duurzaam.” Dat is volksverlakkerij. Er is helemaal niets “circulairs” en “duurzaams” aan het inrichten van (onder meer) een distributiecentrum op vruchtbare kleigrond, ook niet als dat distributiecentrum CO2-neutraal is.

Wij roepen de wethouders en gemeenteraadsleden van GroenLinks, de SP en de PvdA op korte metten te maken met de voorgenomen vernietiging van de Lutkemeerpolder en binnen de coalitie de strijd aan te gaan met D66 (en met name wethouder Kock) om dit te bewerkstelligen. Laat zien dat het je menens is als je het hebt over het tegengaan van de klimaatverandering.

Wij eisen dat de Lutkemeerpolder groen blijft en gebruikt kan blijven worden voor akkerbouw, en dat de zorgboerderij in zijn huidige vorm en hoedanigheid kan blijven.

Vandaag demonstreren wij bij de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein in hartje Amsterdam omdat de groene zoom tussen Amsterdam en Schiphol ons aan het hart gaat.

Wie repressie zaait, zal verzet oogsten!
--------------------------------------------------------------------------------
_______________________________________________
faircityamsterdam mailing list
faircityamsterdam at listcultures.org
http://listcultures.org/mailman/listinfo/faircityamsterdam_listcultures.org
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://listcultures.org/pipermail/faircityamsterdam_listcultures.org/attachments/20190908/345aef6d/attachment.html>


More information about the faircityamsterdam mailing list