<Fair City Amsterdam> Airbnb weg uit de hele stad

daniel Bosch danbosch at hotmail.com
Tue Apr 28 16:17:12 CEST 2020


Hallo Dingeman,

Er moet nu inderdaad duidelijke besluiten genomen, we moeten echter een paar dingen onderscheiden.
Namelijk vakantieverhuur en short stay en aan der andere kant B & B en longstay.
AirBNB is gewoon een website en geen vorm van verhuur!!
Den Haag verbiedt vakantieverhuur in de stad echter de zin,

"De gemeente gaat de komende tijd actief handhaven. Daarbij heeft ze vooral structurele en bedrijfsmatige vakantieverhuur in het vizier en wil bij overtredingen dwangsommen of bestuurlijke boetes opleggen. Particulieren moeten ook rekening houden met controles en mogelijk boetes."

De Gemeente gaat dus niet echt actief particulieren controleren, wat heeft dit dan voor effect??Zijn er veel particulier verhuurders in Amsterdam?
Benadrukt moet worden dat je in eerste instantie een huis koopt om er in te wonen en dat verhuur niet mee wordt genomen in je hypotheek.
De coronacrisis heeft wel een paar dingen rechtgetrokken wat dat betreft, het is niet meer zo dat toerisme vanzelfsprekend is om geld mee te verdienen met woningverhuur.

Bed & Breakfast ie een verhaal apart, het is een bedrijfsvorm van Short Stay waar de bewoner ook in het huis verblijft geen particulier die bijverdient.
Het is goed als er gezegd wordt dat vakantieverhuur verboden wordt dat is duidelijk ook voor de particuliere verhuurder, aan de andere vormen van verhuur zijn er nu ook
al vergunningseisen.

Daniel


________________________________
Van: faircityamsterdam <faircityamsterdam-bounces at listcultures.org> namens Dingeman Coumou <d.coumou at hetnet.nl>
Verzonden: dinsdag 28 april 2020 14:48
Aan: faircityamsterdam at listcultures.org <faircityamsterdam at listcultures.org>
Onderwerp: <Fair City Amsterdam> Airbnb weg uit de hele stad

Beste mensen,

Als we echt iets willen doen aan de drukte en overlast in het Centrum dan zal er nu doorgepakt  moeten worden.
Bijvoorbeeld door Airbnb in de hele stad te verbieden. Dat heeft Den Haag inmiddels al gedaan.

Helaas lijkt het er op dat de gemeente Amsterdam zoals zo vaak als het om de drukte gaat weer eens de kool en de geit wil sparen.
Er ligt nu een voorstel voor inspraak om Airbnb alleen op de Wallen en de Grachtengordel Zuid te verbieden. Dat betekent dat Airbnb in de rest van de binnenstad en de rest van de overige stad vrij spel heeft.
Waarom niet doorpakken nu er zich een uniek momentum voordoet dat er geen toerisme is en iedereen dat als een geweldige opluchting ervaart? De gemeente Den Haag had geen enkele moeite met een verbodsbesluit van Airbnb (zie ook bijgaand artikel uit de Volkskrant). Waarom dan Amsterdam niet?

De gemeente Amsterdam biedt nu iedereen de kans om een zienswijze in te sturen op het voorstel Airbnb in genoemde twee wijken te verbieden. Dat kan tot  en met 28 mei. Zie hiervoor bijgaande link.

Mijn vraag is of jullie ook een zienswijze willen insturen met het verzoek Airbnb in de hele stad te verbieden net als Den Haag. Het zou prima zijn als zo veel mogelijk dat nu doen. Ikzelf maak een tekst voor het Huurders Netwerk Amsterdam, een samenwerkingsverband van 30 huurdersorganisaties.


Veel succes!

Dingeman Coumou


https://www.amsterdam.nl/bestuur-organisatie/college/wethouder/laurens-ivens/persberichten/vakantieverhuur-drie-amsterdamse-wijken/

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/gemeente-den-haag-verbiedt-airbnb~b1b0d1ff/

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://listcultures.org/pipermail/faircityamsterdam_listcultures.org/attachments/20200428/508012f1/attachment.html>
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: WebPage.pdf
Type: application/pdf
Size: 25594 bytes
Desc: WebPage.pdf
URL: <http://listcultures.org/pipermail/faircityamsterdam_listcultures.org/attachments/20200428/508012f1/attachment.pdf>
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: WebPage.pdf
Type: application/pdf
Size: 36094 bytes
Desc: WebPage.pdf
URL: <http://listcultures.org/pipermail/faircityamsterdam_listcultures.org/attachments/20200428/508012f1/attachment-0001.pdf>


More information about the faircityamsterdam mailing list